JESTE LI ZNALI KOJE NAMIRNICE NE SMIJETE NIKAKO PODGRIJAVATI U MIKROVALNOJ

21 mar | 10:29

Teško da se u današnjem vremenu možemo zamisliti neku kuhinju u kojoj nedostaje mikrovalna. U njima obično pravimo kokice, toplu čokoladi ili pak podgrijavamo ostatke ručka. Svi dobro znamo što nikad ne smijemo stavljati u mikrovalnu poput posuda od aluminija ili stiropora, ali jeste li znali da postoje namirnice koje nikako nije preporučljivo podgrijavati na taj način. Ako želite očuvati svoje zdravlje najbolje je da se pridržavate ovih pravila, stoga pripazite kako pripremate hranu i kako je grijete.

Mikrovalna pećnica može biti pogubna za neke namirnice koje nakon zagrijavanja u njoj mogu izgubiti kvalitetu, ali i postati toksične, a u nastavku možete pročitati koje su to.

Jaja

Jaje u mikrovalnoj definitivno nisu dobra ideja. U mikrovalnoj možete napraviti kajganu, ali nemojte pokušavati skuhati tvrdo kuhana jaja. Kada se zagriju, para iz jaja nema gdje otići pa se povećava pritisak, a jaja mogu lako eksplodirati. Uglavnom kako biste izbjegli ovakve situacije, jaje nikad nemojte stavljati u mikrovalnu.



Piletina

Podgrijavanjem piletine proteini iz piletine mijenjaju svoj sastav te se teško probavljaju. Ostatke ručka s piletinom najbolje je konzumirati hladne, ili komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.

Zamrznuto meso

Kada meso odmrzavate u mikrovalnoj riskirate zarazu bakterijom jer se meso neće podjednako otopiti. Radije meso otopite na neki drugi način.

Riža

Uopće nije dobra ideja podgrijavati ostatke vašeg omiljenog rižota s tikvicama u mikrovalnoj. Riža sadrži bakterije koje preživljavaju čak i kuhanje, pa ju je najbolje konzumirati odmah nakon pripremanja. Radi se o visoko otpornoj bakteriji koja se zove Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti spore koje su toksične, te iznenađujuće otporne na toplinu.



Povrće

Neke vrste povrća ne treba podgrijavati u mikrovalnoj kao što je celer koji sadrži nitrate koji postaju otrovni i kancerogeni poslije naknadnog zagrijavanja, a špinat nakon zagrijavanja u mikrovalnoj gubi svu kvalitetu i može izazvati trovanje. Proteini iz gljiva se usljed zagrijavanja u mikrovalnoj mijenjaju što će prouzrokovati nadutost. Zagrijani krumpir gubi ukus, a čak može biti uzročnik botulizma. Zagrijavanje cvekle također nije preporučljivo budući je također puna nitrata.



(Hayat / Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE