OD 22 SATA BUDITE UZ ‘IFTAR MOJE NANE’: NAŠA ALMASA PRIPREMA ČORBU PO RECEPTU SARAJKE HALIME-HANUME

Tradicija je jako važna i u tom smislu kulturno je naslijeđe koje se prenosi s generacije na generaciju. Tradicija spravljanje bosanskih jela za vrijeme iftara i danas je vrlo živa u svim našim kućama.

Spremamo i kuhamo po recepturi naših nana.

Iza naše Almase Lazović su mjeseci istraživanja i prikljupljanja tradicionalnih recepata bosanskohercegovačkih jela koja su naše pranane i nane s ljubavlju spremale i osmišljavale poput najljepše melodije. U  tome su joj najviše pomogla druženja s mnogo žena tokom „Ljetne“ i „Zimske kuhinje“.

S  prvim danom Ramazana počinje novi serijal „Iftar moje nane“.

Za ovo druženje Almasa se spremala dugo i studiozno, istražujući porijeklo i sastav naših tradicionalnih jela koja često pravimo tokom ramazana.

Otvorila je seharu neiscrpnih i beskonačnih jela naših nana koje su decenijama unazad kreirale tradicionalnu recepturu prema kojoj imamo posebnu ljubav i obavezu, kako ova jela ne bi pala u zaborav.

Mnoga jela naših nana imaju posebno mjesto na iftarskim soframa. Mnoga, možda, i ne pripremamo tokom ostalih dana u godini u vrijeme ramazana pravimo pa možda i nekoliko puta. Iftar svake nane ne može i neće proći bez tradicionalne begove čorbe.

U prvom druženju Almasa vam prenosi tradicionalni recept Sarajke Halima-hanume za čorbu koja je vrlo česta na iftarskim soframa.

Iftar moje nane ove godine dolazi na vrata mnogih nana i deda s jednim razlogom kako bi im uljepšao dane posta i podsjetio na sve divne recepte koje te nane mogu spremiti za iftar.

 Iftar moje nane gledate svaku večer u 22 sata u programu Hayat TV-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE