Spremamo i kuhamo po recepturi naših nana.
Iza naše Almase Lazović su mjeseci istraživanja i prikljupljanja tradicionalnih recepata bosanskohercegovačkih jela koja su naše pranane i nane s ljubavlju spremale i osmišljavale poput najljepše melodije. U tome su joj najviše pomogla druženja s mnogo žena tokom „Ljetne“ i „Zimske kuhinje“.
S prvim danom Ramazana počinje novi serijal „Iftar moje nane“.
Za ovo druženje Almasa se spremala dugo i studiozno, istražujući porijeklo i sastav naših tradicionalnih jela koja često pravimo tokom ramazana.
Otvorila je seharu neiscrpnih i beskonačnih jela naših nana koje su decenijama unazad kreirale tradicionalnu recepturu prema kojoj imamo posebnu ljubav i obavezu, kako ova jela ne bi pala u zaborav.
Mnoga jela naših nana imaju posebno mjesto na iftarskim soframa. Mnoga, možda, i ne pripremamo tokom ostalih dana u godini u vrijeme ramazana pravimo pa možda i nekoliko puta. Iftar svake nane ne može i neće proći bez tradicionalne begove čorbe.
U prvom druženju Almasa vam prenosi tradicionalni recept Sarajke Halima-hanume za čorbu koja je vrlo česta na iftarskim soframa.
Iftar moje nane ove godine dolazi na vrata mnogih nana i deda s jednim razlogom kako bi im uljepšao dane posta i podsjetio na sve divne recepte koje te nane mogu spremiti za iftar.
Iftar moje nane gledate svaku večer u 22 sata u programu Hayat TV-a.