LJEKARI OTKRILI NAJRANIJI ZNAK KORONE: PRIJE NEGO ŠTO SE VIRUS RAZVIJE, JAVLJA SE OVAJ SIMPTOM

Na spisak simptoma koji se vezuju za koronavirus, lJekari su dodali još jedan.

Prepoznavanje i razumIJevanje potencijalnih simptoma ovog virusa izuzetno je važno, kažu ljekari.

Rano otkrivanje, povećava šanse za izliječenje. Do sada smo znali da su povišena temeratura, kašalj, kao i gubitak čula mirisa i ukusa jasni simptomi. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je na spisak uvrstila još jedan simptom za koji kažu da može da bude najraniji pokazatelj korone.

Iznenadne promjene na koži mogu da ukazuju da je organizam napao ovaj virus.

Osip u vidu sitnih tačkica, jarko crvene boje može da ukazuje na zarazu.

Prema podacima italijanskih ljekara svaka peta osoba koja je hospitalizovana zbog koronavirusa je imala ovu promjenu na koži.

  • Osip može biti najraniji simptom, a često i jedini. U većini slučajeva, prije nego što je bolest napredovala, javljala se ova promjena na koži – kažu ljekari.

 Dr Rendi Džejkobs, asistent profesora dermatologije na Univerzitetu u Kaliforniji, govorio je o 67-godišnjem pacijentu koji je zaražen koronom. Kod njega se prvo javio simptom koji je ličio na običnu prehladu, ali se nedelju dana kasnije pojavio osip na unutrašnjoj strani butina, nakon čega je dijagnostifikovan virus korona.

On dodaje i da se ovaj simptom u većini slučajeva javlja kod osoba koje boluju od neke od autoimunih bolesti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE