BILA JE NEKAD SAMO NA SIROTINJSKOM STOLU: DANAS SE OVOG JELA NE BI POSTIDJELI NI KRALJEVI

15 apr | 06:45

Najveći problem u pravljenju ovog starog jela je pronaći kvalitetno kukuruzno brašno. Ako na tržnici napokon nađete to što tražite, čuvajte tog prodavca kao “oči u glavi”.

Žganci, palenta ili pura nekada je važilo za jelo siromašnih, ali je postalo neizbježni dio savremene gastronomije.

Sastojci:

0,5 kg kukuruznog brašna

kafena kašikica soli

1,5 l voda



sir

pavlaka

mast

Priprema

U vodu koju ste stavili da prokuva dodati malo soli i brašno. Povremeno miješati da se ne stvore grudvice. Žganjci su gotovi za 20-ak minuta. Izvadite ih u tanjir, i pospite sirom i pavlakom. Odozgo prelijte sa dvije kašike vrele masti. Ako uz sve dodate luk, eto prave gozbe.

Prijatno!



(Hayat / Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE