MEKANI FRANCUSKI KOLAČ S ČOKOLADOM

23 apr | 05:00

Moelleux (franc. mekani) au chocolat je poznati francuski kolač koji se peče na nešto višoj temperaturi od uobičajene i to vrlo kratko, oko 8 minuta, tako da u sredini ostane tekući.

Ovaj kolač se ipak razlikuje od također poznatog i sličnog, fondant au chocolat, koji sadrži veću količinu jaja i manje brašna.

Često se u ovakve dekadentne čokoladne kolače dodaje šumsko voće poput malina, višanja, suhih šljiva namočenih u rumu, zbog kontrasta okusa – slatko-kiselo, te servira s kuglicom sladoleda od vanilije koji dodatno osvježi cijelu kombinaciju.



Moelleux au chocolat možete jesti toplog, ali dobar je i kada se ohladi jer dobije teksturu gustog mekanog čokoladnog karamela, i vjerujte, teško ćete mu odoljeti.

Recept je preuzet iz francuskog časopisa Elle a table, s izmjenama.

Sastojci:

  • 250 g tamne čokolade (minimalno 55% - 70 % kakaa)
  • 150 g maslaca
  • 80 g melasa tamnog šećera, ili tamni muscovado šećer (nemojte stavljati obični šećer jer se razlika u okusu dosta osjeti)
  • 70 g pšeničnog brašna
  • 5 jaja
  • 150 g malina ili višanja (zamrznute ili kompot)




Pećnicu zagrijte na 220C. Tamnu čokoladu i maslac otopite na pari. Jaja i šećer umutite, dodajte brašno, pa otopljenu čokoladu i maslac. Umutite sve zajedno pjenjačom pa izlijte u keramičku posudu ili pleh premazan maslacem i posipan šećerom, piše Okusi.eu.

Po površini rasporedite maline ili višnje te pecite 8 minuta. Kolač servirajte odmah sa kuglicom sladoleda.



(Hayat / Foto: Okusi.eu)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE