ON DANAS SLAVI 77. ROĐENDAN: OCA IZGUBIO U RANOM DJETINJSTVU, A VOLJENA SUPRUGA PREMINULA JE NAKON BORBE S OPAKOM BOLESTI

Mustafa Nadarević u svojoj biografiji ostvario je niz maestralnih uloga. O privatnom životu nikad nije želio pričati, osobito ne o tragedijama koje su ga podogile

Glumački velikan Mustafa Nadarević slavi danas svoj 77. rođendan. Ovaj glumac i redatelj u svojoj biografiji ima dugi niz velikih filmova i serija u kojima je ostvario maestralne uloge.

Iako ga mlađa publika poznate po ulozi Izeta Fazlinovića u hitu ‘Lud, zbunjen, normalan’ – velike Mustafine uloge teško je sve nabrojiti i istaknuti jer se radi zaista o pozamašnom popisu. Izniman i velik, Nadarević je u životu prošao i brojne teške trenutke, a sa svima se nosio dostojanstveno.

Izgubio oca pa dio djetinjstva proveo uz baku i djeda u Zagrebu

Nadarević je, inače, rođen za vrijeme Drugog svjetskog rata, tačnije 1943. godine u Banja Luci. Njegov otac Mehmed mlad je preminuo uslijed tuberkuloze, a majka Asija se nakon toga nije udavala. Bez velike ljubavi ostala je kada su joj bile svega 22 godine. Imućni roditelji njegove majke živjeli su u strogom centru Zagreba te je u godinama nakon tragedije neko vrijeme Mustafa proveo kod bake i djeda.

U Rijeci završava gimnaziju te se potom vraća u Zagreb na Akademiju

Kada je njegova majka u BiH dobila posao, Mustafa se majci vratio u Bosnu i bio šokiran novom sredinom. Završetkom osnove škole, Nadarević se vraća u Hrvatsku, ovog puta u Rijeku. Tamo su se baka i djed u međuvremenu odselili zbog zdravlja.

Tamo glumac završava gimnaziju, ali i počinje nastupati u amaterskom kazalištu. Baka je primijetila njegov glumački talent i upisala ga, odlučivši mu pomoći da taj talent razvije. Srećom, jer Mustafa će u godinama koje dolaze postati najveći. Nakon završene srednje škole, u Zagrebu je upisao Akademiju.

Otac je troje djece

Glumom se ozbiljnije počeo baviti tek nakon 30. godine života, prekretnicu je označilo rođenje njegove prve kćeri Nađe. Postaje dijelom ZKM-a, kasnije i HNK, a u karijeri nanizao preko 50 filmova i serija. Ne treba zanemariti ni njegov kazališni rad te redateljski angažman. Usto, predavao je na zagrebačkoj i sarajevskoj Akademiji dramskih umjetnosti. Osvojio je niz nagrada, a 2006. ga je Ministarstvo kulture proglasilo nacionalnim prvakom.

Tri puta se ženio, prva supruga Jasna bila je povjesničarka umjetnosti. S njom je dobio kći Nađu. Par se rastao kada je djevojčici bilo osam godina. Majka i kći danas žive u SAD-u, piše Jutarnji.hr.

Drugi brak sklopio je sa suprugom Snježanom, s kojom je dobio kćer Nanu i sina Ašu.

Tužni gubitak ljubavi života

S trećom suprugom Slavicom Radović proveo je dvadeset godina, sve dok ih nije rastavila opaka bolest s kojom se Slavica borila dugi niz godina. U njoj je našao srodnu dušu, upoznao ju je u zrelim životnim godinama i bili su nerazdvojni. Teško mu je pao njezin odlazak. Budući da su slutili što će se dogodili, Slavica i Mustafa odlučili su se nakon duge veze i vjenčati pa su to napravili par mjeseci prije negoli je ona preminula.

O njenom odlasku nikad nije želio pričati u intervjuima. Nije sklon niti izvan te tragedije pričati o privatnosti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.