MUKA MNOGIH DOMAĆICA: EVO ŠTA TREBA DA URADITE DA VAM JAJA NE PUKNU PRILIKOM KUHANJA

26 apr | 20:54

Kada su jaja hladna onda češće pucaju u kontaktu sa toplom vodom, zato za početak izbjegavajte da ih čuvate u frižideru prije farbanja. Neka budu na sobnoj temperaturi prije nego ih stavite u vodu i spremate za kuhanje.

Ukoliko želite, možete na jednom kraju jajeta probušiti ljusku špenadlom ili iglom i tako ispustiti gas koji se nalazi ispod površine ljuske i spriječiti pucanje jajeta.



Stavite jaja u šerpicu ili dublji sud za kuhanje. Stavite jaja veoma nježno i nemojte da pretrpavate jaja u posudi. Ukoliko pokušavate da skuhate mnogo jaja u isto vrijeme mogu da se polome udarajući jedni o druge.

Svježinu jaja pre kuhanja proverićete tako što ćete jaja staviti u posudu sa slanom vodom. Ukoliko jaje potone na dno onda je svježe, a ako ostane na površini onda je bolje da ga ne jedete, prenosi Alo.

Napunite posudu sa najmanje 3 cm vode i nemojte da prelivate jaja skroz vodom. Dodajte pola kašičice soli u vodu u kojoj će se jaja kuvati. Slana voda pomoći će da se bjelance lijepo skuha i to mnogo brže nego obično. So će spriječiti mikropukotine i tako sačuvati vaša jaja.



Nikada nemojte da stavljate jaja direktno u vrelu kipuću vodu. Izlaganjem hladnih jaja vreloj vodi ona će sigurno popucati. Možete dodati i malo sirćeta u vodu prije nego ona provri. Sirće uspite i ako primjetite da je neko jaje napuklo i tako spriječite dalje curenje bjelanca. Nemojte samo da pretjerujete jer ne želite da vam jaja mirišu kao sirće.

Jaja kuhajte na srednjoj vatri, kako jaja ne bi popucala kada se temperatura mnogo promjeni. Poklopite posudu i ostavite jaja neko vrijeme. Kada voda provri isključite šporet. Sklonite jaja sa vatre tri minuta pošto ste isključili šporet ako želite rovita jaja, srednje su skujana ona koja sklonite 5 do 7 minuta pošto voda provri, a za tvrdo kuvana sklonite iz posle 9 do 12 minuta.



Pripremite činiju sa hladnom vodom i ledom. Sipajte u vodu pola kašičice soli i dodajte led kako biste spustili temperaturu. Kada se jaja skujaju stavite ih lagano u hladnu vodu.

Jaja odmah servirajte ili ih držite u frižideru 20 do 30 minuta kako bi se njihova ljuska opustila. Obavezno ih pojedite istog dana kada ste ih oljuštili jer jaja bez ljuske smiju da stoje samo 24 sata. U ljusci ih možete čuvati i duže.



(Hayat / Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE