TAJNA DOMAĆIH KROFNICA KOJE SE TOPE U USTIMA

2 maj | 16:20

Sastojci:

1 kg brašna

20 dkg putera

8 žumanjaca

8 dkg šećera

prstohvat soli



malo naribane korice limuna

2 šoljice ruma

1/2 l mlijeka

6 dkg kvasca

Priprema:

Umutiti kvasac s 3-4 šoljice mlijeka, odluzeti od 1/2 litre, dodati 2 šoljice šećera i 3 šoljice brašna. Kada kvasac nabubri umijesiti tijesto od svih sastojaka. Tijesto se mijesi dok se svi sastojci ne povežu, a onda se “tuče” kuhačom dok se ne pojave mjehurići. Ostaviti tijesto pokriveno čistom kuhinjskom krpom da miruje dok se ne digne. Dasku za razvlačenje tijesta posuti brašnom pa razvaljati na debljinu 1 ili 1,5 cm. Krofne se prave okruglim oblicima ili naopako okrentom čašom, pa ih ponovno ostaviti neko vrijeme da se dižu. Krofne se peku u 1 litri ulja koje se zagrijeva u loncu s debelim dnom kako bi se lagano i jednolično zagrijavalo. U ulje se urone krofne koje se sa svake strane peku otprilike tri minute. Ako je ulje prevruće, doda se par kašika hladnog ulja.



Žele li se punjene krofne, tijesto tanje razvaljati, napraviti veći okrugli oblici, na svaki staviti punjenje prema želji (pekmez, rastopljena čokolada), pokriti drugim okruglim oblikom, pa urezati manji krug, kako bi se dvije polovice spojile. Dalje peći kao i one bez punjenja. Na kraju izvaditi iz ulja, staviti na papirnati ubrus da upije višak masnoće, odložiti na pladanj te posuti šećerom u prahu, kakaom ili preliti glazurom od čokolade.



(Hayat / Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE