SAVJET IZ 1920. GODINE ZA SPREČAVANJE RAKA: IZ ISHRANE IZBACITE SAMO JEDNU NAMIRNICU!

3 maj | 18:11

Iako je svim našim ćelijama potrebna glukoza koja se pretvara u energiju, rak se upravo njome hrani. Hrana za rak su prosti ugljikohidrati koji se pretvaraju u šećer kao i rafinisani šećer.

Šećer često nazivaju gorivom za rak. Ako vi ili neko od vaših bližnjih boluje od raka, onda je najbolja stvar da šećer izbacite iz ishrane. 

Doktor Oto Varburg i drugi naučnici iz 1920. godine, govorili su o tome kako rak voli šećer, ali iznenađujuće je da mnogi ljekari to ne govore svojim pacijentima koji boluju od  raka. 

Dokle god nastave da jedu prerađenu hranu koja je puna svih vrsta gluposti, vjerovatno će se dugo boriti sa ovom bolešću. Njemački fiziolozi, vodeći biohemičari i doktori medicine, ubijeđeni su da se rak može pobijediti.

To nikad nije jednostavno, ali mora da se promijeni način ishrane i života. 

Teorija Ota Varburga je da je rast malignih ćelija i tumora uzrokovan ćelijama koje proizvode energiju koristeći adenozin trifosfat (ATP) kroz neoksidativnu razgradnju glukoze (šećera). Recikliranje metabolita kao rezultat ovog procesa, nazvanog glikoliza, i cirkulacija antidiuretskog hormona (ADH) u tijelu prouzrokovana je anaerobnim disanjem. To je upravo suprotno od onoga što se dešava sa zdravim ćelijama.

Zdrave ćelije koje nisu rak generišu energiju za tijelo kroz oksidativnu razgradnju piruvata, konačnog proizvoda glikolize, što dovodi do mitohondrijske oksidacije.

Stoga je Varburg došao do zaključka da se rak može smatrati mitohondrijskom disfunkcijom. Normalni proces disanja kiseonika u tijelu zamjenjuje fermentacija šećera.

Ako eliminišete šećer, rak se neće razviti.

Ova teorija svakako nije novina. Većina ljudi lako može da eliminiše iz ishrane očigledne krivce koji su bogati rafinisanim šećerom, kao što su kolači, razni slatkiši i industrijska hrana.

Problem je što mnogi proizvođači prikrivaju da se u njihovim namirnicama krije šećer. Na takve proizvode se mora obratiti posebna pažnja. Neke od njih su: "zdravi" jogurti, žitarice, hljeb od cijelog zrna, pa čak i "nisko-kalorična" hrana koja može da sadrži velike količine šećera, prenosi Stil.rs.

Najlakši način da se eliminiše nepoželjni rafinisani šećer je da prestanete da kupujete "gotovu hranu" ili prethodno upakovanu hranu i bar privremeno ne jedete u restoranima.

Čak i preljevi za salate mogu biti prepuni šećera. 

Da biste se izborili sa rakom, smanjite šećer a povećajte unos voća i povrća kao i kvalitetnog mesa.



(Hayat / Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE