NEODOLJIVI HLJEB KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI

16 maj | 11:25
Napravite hljeb od jedne od najstarijih žitarica i uživajte u očaravajućem ukusu.

Sastojci:

- 700 grama integralnog pirovog odnosno speltinog brašna

- 2 kašičice soli

- 35 grama melasa sirupa (možete koristiti med ili agavin sirup)

- 510 ml mlake vode

- 15 grama sviježeg kvasca

Priprema:

U posudu stavite prosijano pirovo brašno, melasu ili med, so na jednu stranu i razmrvljeni sviježi kvasac na drugu stranu. Pomješajte sastojke, pa ih prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. U početku će vam tijesto delovati dosta tečno, ali tako treba. Samo mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako vam se previše lijepi za ruke, dodajte malo pirovog brašna pa ga umijesite.

Mijesite ga najmanje 15 minuta. Kada vidite da se tijesto ne lijepi, prebacite ga u lagano nauljenu posudu da odstoji dva sata, a posudu prekrijte prozirnom folijom.

Nakon sat vremena tijesto izvadite na radnu podlogu i premjesite ga. Vratite ga u posudu i ostavite još 1 sat. Pripremite drvenu posudu za oblikovanje tijesta, ako je nemate, uzmite plastičnu posudu u koju ćete postaviti čistu kuhinjsku krpu pazeći da vam pokrije unutrašnjost posude bez nabora. Na ovaj način će vam hljeb imati lijepi okrugli oblik bez neravnina po sebi.

Posudu s kuhinjskom krpom pospite brašnom. Hljeb prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i formirajte ga ukrug. Nježno ga vrtite u smijeru kazaljke na satu dok ne postignete željeni oblik.Tijesto pažljivo prebacite u posudu pazeći da vam gornja strana hljeba bude okrenuta prema dnu. Ostavite tijesto još 40 minuta, a rernu uključite na 230 Celzijusovih stepeni. Odmah postavite posudu s poklopcem da se i ona ugrije.

Tijesto nježno prebacite u ugrijanu posudu ili na lim za pečenje (ako nemate posudu s poklopcem) koristeći papir za pečenje. Papir postavite na vrh posude pa okrenite posudu kako bi vam tijesto izašlo.

Prije pečenja tijesto isjecite kako vam ne bi popucalo. Hljeb pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam korica hljeba ne poprimi lepu rumenu boju. Prvih 30 minuta ga pecite poklopljenog, a nakon toga ga pecite bez poklopca. Hljeb čuvajte u zatvorenoj posudi.



(Hayat / Foto: Facebook)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE