DŽAFEROVIĆ ČESTITAO DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EVROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je danas 9. maj kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana.

Kako je naveo, Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji.

Na taj dan 1945. godine evropski narodi su konačno, uz pomoć saveznika, vojno savladali nacističke i fašističke projekte.

  • Na temeljima te borbe, na isti taj datum pet godina kasnije, udareni su temelji formiranju Evropske unije, kao najznačajnijeg mirovnog i ekonomskog projekta, zasnovanog na zajedništvu i saradnji. To je datum kada trebamo podsjetiti i na dugu historiju antifašizma u Bosni i Hercegovini, utemeljenog na tradiciji zajedničkog života – naglasio je Džaferović.

Podvukao je da se nikada ne treba zaboraviti da je upravo Bosna i Hercegovina bila mjesto borbe najvećeg antifašističkog pokreta otpora na području Evrope.

To nije nimalo slučajno, jer borba protiv fašizma je u samoj prirodi i suštini ove države, te predstavlja uvjet njenog opstanka.

Na ovaj datum obilježava se i Dan zlatnih ljiljana, kazao je Džaferović, kada se odaje poštovanje prisjećajući se najboljih i najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su iskazivali posebnu hrabrost u borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine za opstojnost države.

  • Ta armija nije branila samo Bosnu i Hercegovinu, već je branila i ideje i vrijednosti na kojima se temelji civilizirani svijet – slobodu, zajednički život u miru i demokratiju. I na to zauvijek trebamo biti ponosni – naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BIJESNI GRAĐANI U MEKSIKU NASMRT PRETUKLI OSUMNJIČENU ZA UBISTVO CURICE

0
U meksičkom turističkom gradu Taxco jučer je rulja bijesnih građana brutalno pretukla ženu osumnjičenu za otmicu i ubistvo djevojčice.