DOKTORICA IZ UKC BANJA LUKA OTKRILA SVE TAJNE: ‘OVDJE JE STANJE ALARMANTNO, ALI SE KRIJE

Nakon što je Strukovni Sindikat doktora medicine iznio sa kakvim se problemima susreću zaposleni u UKC-a, menadžment te zdravstvene ustanove je to odbacio, tvrdeći da je sve pod kontrolom.

Mene su lično zvali ljekari i sestre iz Covid bolnice da se žale zašto Sindikat ćuti, ako se već bore za ljudska prava. Čitava stvar je sada ispolitizovana, jer je poliitka uveliko ušla u ambulante i struka se ne pita ništa. Jer, da su pitali struku u UKC ne bi došlo do ovoga stanja”, rekla je doktorka Rajić, koja se jutros telefonski uključila uživo u emisiju “Puls naroda” BN radija.

Ona kaže da niko nije stavljao primjedbu da nema zaštitne opreme u UKC, nego da ona, kako je naglasila, nije bila adekvatno raspoređena.

  • Na centralni medicinski blok ljekari i sestre nisu dobili adekvatnu opremu. Vi ste sinoć u vašoj emisiji (Izazovi BN TV) imali predstavnika Civilne zaštite koji je javno izrekao laž i ako sluša ovu emisiju neka se sakrije u mišiju rupu. On je javno izgovorio da nije istina da smo dobijali masku na sedam dana, neka ga je sramota što javno laže. Ja sam lično potpisala za zaštitinu masku na sedam dana koju mi je glavna sestra dala da koristim sedam dana”, kazala je doktorka UKC-a.

Ona smatra da je oprema sva od maski, rukavica, kapa, skafandera, kecelja… trebala biti raspoređena na one ljude koji dolaze u kontakt sa pacijentima.

  • Ja koja ne radim u Kovid bolnici nego na internoj na prijemu pacijenata, ja ne znam da li je pacijent pozitivan ili ne, zato što testovi u prvom momentu nisu validni”, objasnila je ona i dodala je bilo odreženih lutanja kod prijema i smještaja tih pacijenata.
  • Svaki dan imamo nekog pozitivnog, sestre su najviše stradale jer nisu imale zaštitnu opremu”, naglašava doktorka Rajić i dodaje:
  • Sestre su u direktonom kontaktu sa pacijentima, ljekari su manje izloženi i zbog toga je više sestara oboljelih”, kazala je ona i dodala da postoji video nadzor, pa neka, kako kaže, vrate kamere i utvrdiće se problem”.

Doktorka napominje da i zaposleni u Domu zdravlja nisu pošteđeni i oni trpe teror i susreću se sa istim problemima.

Govoreći o pritisku koji se vrši na zaposlene i zbog toga što je u javnost izašla slika o onom šta se dešava u UKC, doktorka kaže da su pritisci svakodnevni, pa su čak neki dobijali i papir da se isčlane iz Sindikata.

  • Žalosno je što se svaka kritika shvata kao atak na državu”, naglašava doktorka i dodaje:

“Nakon što su se informacije pojavile u javnosti o stanju u UKC, oni su pokušali da “popeglaju” stvari i počeli su dijeliti opremu, a to su trebali na početku pojave virusa korona”, rekla je Rajićeva.

“Nadam se da će komisija koju je formitao ministar poslušati struku i kazniti odgovorne, a ne da “žrtveno jagnje” bude neka sestra ili neki načelnik klinike”, zaključila je doktorka Romana Rajić, koja i sama član sindikalne organizacije doktora medicine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.