SA JAGODAMA JE SVE UKUSNO: OČARAVAJUĆA KREM TORTA

27 maj | 16:12

Ukoliko želite da obradujete svoje ukućane i drage osobe, pripremite im ovu ukusnu poslasticu.

Potrebno je:

Biskvit: 5 žumanca, 2 kašike vruće vode, 150 g šećera, 2 vanilin šećera, 3 kapi arome gorkog badema, 5 bjelanaca, 100 g glatkog brašna, 2 ravne kašičice praška za pecivo, 30 g kakaa, 50 g mljevenih oraha ili lješnika Krema: 3 žumanca, 50 g šećera u prahu, 300 g mascarpone sira, 200 ml slatke pavlake, 400 g svježih jagoda.

Priprema:

Pjenasto izmutiti žumanca i vodu, postepeno dodati 2/3 šećera, vanilin šećer i aromu. Mutiti sve dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Bjelanca mutiti u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera. U smjesu žumanaca dodati snijeg, prosijano brašno sa kakaom i praškom za pecivo, orahe i sve pažljivo izmiješati špatulom od dna prema vrhu. Obložiti papirom za pečenje dno kalupa za tortu, promjera 24 cm, smjesu uliti i poravnati. Staviti kalup na donji dio rerne zagrijane na 180°C i peći 35-40 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati dva puta, da dobijete tri jednaka dijela.

Pjenasto izmutiti žumanca i šećer, dodati mascarpone i pomiješati. Slatku pavlaku istući u šlag, dodati u kremu i pomiješati u jednoličnu smjesu. Na kraju dodati narezane jagode i pažljivo umiješati u kremu. Na tacnu staviti obruč za tortu, staviti prvi biskvit i na njega trećinu kreme. Nastaviti slagati tako da krema bude zadnji sloj. Tortu preko noći ohladiti. Skinuti kalup i ukrasiti jagodama.



(Hayat / Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE