BEZ ČEKANJA DA VODA PROKUHA: ITALIJANSKI TRIK ZA PREFINU TJESTENINU

29 maj | 05:00

Zapečete li tjesteninu bez umaka i vode u pećnici, oslobodit će se orašaste arome, a zatim je spojite s omiljenim umakom i pripremite kao rižoto...

Tjesteninu prije pripreme nije nužno kuhati u vodi. Talijanski kuhari poigravaju se različitim metodama, a jedna od popularnih je pasta risottata.

Pripremom tjestenine poput rižota dobiva se fini kremasti umak, a ta je metoda sjajna za sve one koji vole eksperimentirati u kuhinji. Tjestenina se prethodno može zapeći u pećnici kako bi dobila orašastu aromu, ali taj korak nije nužan, popržiti se može i u loncu, s lukom ili ljutikom, piše Punkufer.hr.



Odaberite omiljeni temeljac ili umak i podlijevajte tjesteninu uz češće miješanje sve dok ne bude al dente, a umak se reducira. Pospite naribanim sirom i ukrasite začinskim biljem pa uživajte.

Sastojci za tjesteninu alla rižoto:

  • 700-900 ml mesnog temeljca (ovisno o jačini vatre)
  • 2 kašike maslinova ulja
  • 2 ljutike
  • 300 g tjestenine
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 2,5 šoljice umaka od paradajza
  • 2 češnja luka
  • 1 veliki paradajz sos,
  • papar,
  • bosiljak


Priprema:

1. Ulijte u posudu temeljac pa zagrijte i držite na laganoj vatri da ostane toplo.

2. Zagrijte žlicu ulja pa dodajte sjeckanu ljutiku i pržite oko tri minute miješajući pa ubacite tjesteninu i pecite oko dvije minute.



3. Dodajte vino pa kuhajte miješajući oko dvije minute. Ulijte umak od paradajza i malo-pomalo dodajte po pola šoljice temeljca miješajući na srednje jakoj vatri. Ostavite da se tekućina reducira prije dodavanja nove.

4. Tjestenina je gotova nakon što omekša i bude al dente, a umak se zgusne. Bit će potrebno 20-25 minuta.

5. Na tavi zagrijte preostalo ulje, dodajte sjeckani luk i pržite minutu do dvije pa ubacite i sjeckani paradajz.

Posolite, popaprite pa ubacite tjesteninu i kuhajte oko minutu te ukrasite bosiljkom.



(Hayat / Foto: Pixabay)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE