AMERIČKE PALAČINKE: ONAJ JEDAN RECEPT ZA SVA VREMENA

29 maj | 23:15

Američke palačinke volim više od klasične verzije palačinki, al’ onako, na kvadrat više. Divno su mi flafaste, pjenaste i mekane. Možete ih raditi same, dodati im borovnice ili komadiće čokolade u tijesto. Možete između svake dodati voće, namaze, komadiće maslaca ili ih ostaviti prazne.

Obično se preliju javorovim sirupom. Ako mene pitate, ovo je najbolji dio. Bez sirupa mi to nije to. Umjesto javorovog možete koristiti agavin ili staviti malo meda na vrh. Kako god volite, bit će ukusne svakako.

 Trebaju vam dvije zdjele i pjenjača. Sve samo povežete i odmah ih pečete. Jedite ih tople i obvezno ih pržite na srednje jakoj vatri kako vam ne bi izgorjele i kako bi se ispekle iznutra. Znate kada ih okrenuti?



Potrebno vam je: 135 g glatkog brašna, 1,5 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 30 g šećera (dvije kašike), 150 ml mlijeka, 1 jaje, 30 ml ulja (dvije kašike).

Dodatno: nekoliko jagoda ili voća po želji, 1 kašika namaza od jagoda ili po želji 2 kockice maslaca (oko 14 g), javorov sirup.

 Postupak pripreme: U  posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. Najbolje će vam se promiješati pjenjačom. U zasebnoj posudi stavite mlijeko, jaje i ulje. 

Pjenjačom sve promiješajte dok se ne poveže. Dodajte brašno smjesi s mlijekom. Pjenjačom sve samo sjedinite (nemojte premiješati). Ugrijte tavu koju ste premazali s malo ulja. 

Smanjite vatru na srednje jaku te žlicom izlijte tijesto za palačinke. Pazite da napravite dovoljno razmaka između svake kako bi ih nesmetano mogli okrenuti. Ja koristim mjericu od 40 ml za doziranje palačinki. Kako znati kada palačinke treba okrenuti na drugu stranu? Kada vam se stvore mjehurići na površini palačinke, a rubovi postanu suhi (lijepo formirani) tada palačinke okrenite na drugu stranu. 

Pržite ih još minutu s druge strane, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju. Svaki put prije stavljanja novih palačinki tavu premažite s malo ulja. Palačinke poslužite tople.

Slaganje: Na tanjur postavite jednu palačinku, posložite jagode iskidane na fete i stavite kockicu maslaca. 

Prekrijte je s drugom palačinkom. Nju premažite namazom od jagoda. Preklopite je s trećom palačinkom na koju ste dodali jagode iskidane na fete. Preklopite sa zadnjom, četvrtom palačinkom na koju ste stavili kockicu maslaca i jagode. Sve prelijte javorovim sirupom.Američke palačinke se poslužuju tople.

 Ako ih nećete odmah poslužiti tada ih stavite u zagrijanu pećnicu na 130 stepeni kako bi zadržale toplinu. Poslužite ih u roku pola sata.



(Hayat / Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE