DESET TRIKOVA DA VAM SVAKI KOLAČ ISPADNE SAVRŠENO

1 jun | 21:43

Pečenje kolača je, reći će mnogi čista nauka i zato je veoma važno da ne odstupate od recepta i ne eksperimentišete ukoliko niste baš iskusan poslastičar.

Samo jedna kašičica manje ili više nekog sastojka može napraviti veliku razliku. Ako tijesto mijesite kraće ili duže od onoga što je preporučeno može doći do poptpunog fijsaka.

Pored glavnog pravila da pažljivo pratite recept veoma je važno da tokom pečenja kolača znate i nekoliko trikova koji će vas za tren oka promovisati u pravog majstora za slatkiše.



1. Manji nered kad pripremate mafine

Ako ste ikada pripremali mafine, a sigurno jeste onda sigurno znate koliko je nezgodno sipati smjesu u kalupe, bilo da to radite pomoću obične ili kašike za sladoled.

Da biste olakšali ovaj dio posla kašiku premažite sa malo ulja i tijesto će samo skliznuti u korpicu, bez kapanja.

2. Puter u mikrotalasnoj

Topljenje putera u mikrotalasnoj je uvijek dobar izbor ako želite ubrzati proces pravljenja kolača, ali samo ako to uradite na pravi način.

Da bi se puter ravnomjerno istopio, stavite ga na tanjirić i poklopite staklenom čašom pa tek onda otopite.

3. Napunite špric za ukrašavanje bez nereda

Špriceve za ukrašavanje je prilično nezgodno napuniti, posebno ako ga punite nešto tečnijom smjesom.



Da biste olakšali sebi, stavite špric u duboku čašu, ivice kese prebacite preko pa tek onda sipajte smjesu.

4. Puter umjesto ulja i margarina

Čak i ako vam u receptu stoji da u biskvit stavite ulje vi ga zamjenite istom količinom otopljenog putera jer ćete dobiti puno bolji rezultat.

5. Zamrznite sirove keksiće

Koliko puta vam se desilo da umijesite više keksića nego što vam je u tom trenutku potrebno? Višak testa nipošto nemojte bacati, već od njega oblikujte keks i zamrznite ih. Kad ih ispečete biće jednako ukusni kao i oni prvi.

6. Biskvit savršeno ravan za savršene torte

Moramo priznati da se i nama rijetko dešava da dobijemo biskvit koji je na vrhu savršeno ravan tako da bez problema možemo staviti glazuru ili krem.

Da biste to spriječili oko tepsije zavežite komad vlažne tkanine koji će spriječiti da se sredina biskvita digne prije nego ostatak.



7. Koristite zdravije alternative puteru i ulju

Kad je u pitanju masnoća nemojte se ograničavati samo na puter ili ulje, kao zdraviju zamjenu možete koristiti čak i avokado.

8. Da keks duže traje

Već smo spomenuli kako u većini slučajeva napravimo više keksića nego što bi trebalo, a da bi oni što duže ostali svježi spremite ih u plastičnu posudu zajedno sa komadićem jabuke ili sa malo hljeba koji će održavati vlažnost.

9. Omekšajte smeđi šećer

Da tokom pečenja ne gubite vrijeme na razbijanje grudvica smeđeg šećera, stavite ga u plitku posudu, pokrijte vlažnim papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na 20 sekundi.

10. Ne bacajte zagorjele mafine

Ako su vam mafini uhvatili malo na vrhu, nipošto ih nemojte bacati već zagorjeli dio izrendajte na sitno rende, zamaskirajte nekom kremom i riješili ste problem.

Pečenje kolača je više nauka nego umjetnost i zato je veoma važno da pazite na sitnice jer ćete na taj način izbjeći moguće katastrofe.

Vjerujte nam, naučili smo na teži način.



(Hayat / Foto: Pixabay)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE