OVO SU SVE NAREDBE KOJE JE DONIO FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

Na vanrednoj sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite (FŠCZ) jučer je dozvoljen rad javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području Federacije BiH uz posebne epidemiološke mjere.

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19), Štab je donio nove naredbe i usvojio određene zaključke. Zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva da, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, propiše procedure rada prilikom prijevoza putnika iz ove naredbe tako da one budu dostupne na njihovim internet  stranicama. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja a primjenjuje se od 15. maja ove godine.

Dozvoljava se rad, odnosno pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. U ugostiteljskim objektima iz ove naredbe zabranjuje se upotreba i konzumiranje nargila (šiša).

Zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva da, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, propiše procedure rada ugostiteljskih objekata iz ove naredbe tako da one budu dostupne na njihovim internet stranicama, piše Avaz.

Naredbom Štaba dozvoljava se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. S tim u vezi, zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva da, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, utvrde procedure rada ordinacija i laboratorija iz ove naredbe tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama.

Štab je zadužio kantonalne štabove civilne zaštite da, u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja i kantonalnim ministarstvima zdravstva, razmotre mogućnost rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola uz poštivanje epidemioloških mjera. Ovim zaključkom zadužuju se kantonalna ministarstva zdravstva da, u saradnji sa kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, utvrde procedure rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola tako da one budu dostupne na njihovim internet stranicama.

Na 19. vanrednoj sjednici FŠCZ naređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu zaštitne medicinske opreme i sredstava iz donacije Vlade Republike Austrije (deke, jednokratna posteljina, higijenski paketi i zaštitne rukavice), kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH.

Drugom naredbom FUCZ treba da izvrši raspodjelu zaštitne medicinske opreme i sredstava iz donacije Vlade Republike Turske (zaštitna odijela, troslojne medicinske maske, univerzalne maske, zaštitne maske, zaštitne rukavice i alkohol 70%) i to svim kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.