BOŽINOVIĆ: CILJ JE POKRENUTI TURIZAM BEZ PODCJENJIVANJA RIZIKA ZARAZE

Cilj nam je pokrenuti turizam bez podcjenjivanja rizika zaraze, u kontaktu smo s evropskim institucijama i susjednim državama iz koje nam dolaze turisti, izjavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Hrvatske i voditelj Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

  • Cilj nam je da se pokrene turizam, a da se time ne minimiziraju rizici kad je u pitanju širenje Covida-19. U tom smislu mi smo svi u kontaktu – rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba.

Evropska komisija objavila je nekoliko dokumenata vezanih za prelazak unutarnjih i vanjskih granica Evropske unije, a s tim u vezi i reaktivaciju turizma kao jedne od najznačajnijih privrednih grana.

Božinović je istaknuo da će granična policija dopustiti ulazak u Hrvatsku, ali pod uslovima koji su ranije objavljeni.

  • Postoji cijeli niz uslova pod kojima se može ući u Hrvatsku, a ovaj evropski dokument je osnova kako ove godine pokrenuti taj sektor privrede ako nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo mi u Hrvatskoj pokazali uspješnost u nošenju s tom bolešću – rekao je.

Pritom je podsjetio da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izradio epidemiološke preporuke za ugostiteljske objekte, hotele i prijelaz granice.

Božinović kaže da će se izraditi mapa regija u Evropi, koja će se ažurirati na dnevnoj bazi, a za nju će biti nadležan Evropski centar za prevenciju bolesti, koji je glavna evropska institucija kad su u pitanju zarazne bolesti.

Precizirao je da će svi imati mogućnost uvida u tu mapu i potom donositi individualne odluke, pod uvjetom da se zadovoljavaju uvjeti za ulazak u zemlju u koju neko namjerava putovati, prenosi Hina.

  • Intencija dokumenta je da građani budu informirani, da se daju preporuke državama i onima koji se bave turizmom kako bi se pod dva ključna uslova, a to je pokretanje turizma i minimiziranje rizika za širenje bolesti, turizam dogodio ove godine – kazao je Božinović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.