U KINI TRI NOVA SLUČAJA, JAPAN UKIDA VANREDNO STANJE

Kina je u srijedu izvijestila o tri nova slučaja koronavirusa što je manje u odnosu na dan ranije kada je bilo sedam novooboljelih.

Pritom se broj novih asimptomatskih slučajeva popeo na 12 sa osam koliko ih je bilo dan ranije, priopćile su kineske zdravstvene vlasti.

Svi novi slučajevi prenosili su se lokalno, dva u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning i jedan u provinciji Jilin koja graniči s Liaoningom.

U Kini je dosad ukupno od COVIDA-19 oboljelo 82.929 osoba, dok je broj umrlih ostao nepromijenjen na 4.633.

Kina je bila prvo žarište koronavirusa, a od tamo je sve krenulo. U međuvremenu Kinu je pretekao SAD i brojne Europske zemlje.

Treća po veličini svjetska ekonomija prije mjesec dana je proglasila vanredno stanje, pozivajući građane da za 80 posto smanje međusobni kontakt kako bi se usporilo širenje infekcije i smanjio pritisak na medicinske usluge. Vlada je najavila da će situaciju preispitati sredinom svibnja.

Odluka o izvanrednom stanju omogućila je vlastima da kažu ljudima da ostanu kod kuće i da zatvore škole i tvrtke, ali u Japanu nema kazni za nepoštivanje odluke.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MILANOVIĆ SCHMIDTA OKARAKTERISAO KAO ‘KOLONIJALNOG GOSPODARA’

0
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je dao intervju za hrvatsku televiziju RTL, gdje je, između ostalog komentarisao i posljednji potez visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta - nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona.