PET SAVJETA: KAKO DA PALAČINKE BUDU SAVRŠENE

14 jun | 09:45

Majstori kažu da je najbolje da smjesa za palačinke odstoji u frižideru nekoliko sati prije korištenja.

Sastojke za palačinke svi znaju napamet. Neko doda možda malo sode bikarbone, malo kisele vode, prstohvat soli, šećera, ali sve su to nijanse. Uz nekoloko dodatnih trikova krajnji rezultat će biti savršen.

Tava je važna

Da palačinke ne bi bile premasne, pecite ih u teflonskoj tavi koju ste samo malo prilikom prženja prve palačinke premazali uljem.



Kisela voda je ključ

Ako želite lagane i mekane palačinke, dio mlijeka zamijenite vodom ili mineralnom vodom. Palačinke neće biti žilave, već lagane poput pahulje.

Snijeg od bjelanaca

Koju god vrstu mlijeka koristili dodavanje umućenih bjelanaca na kraju bi trebalo da da primjetnu razliku u odnosu na to kad čitava jaja mutite odjednom.



Odmor je bitan

Majstori kažu da je najbolje da smjesa za palačinke odstojii u frižideru nekoliko sati prije korištenja. Ako želite slasne palačinke uveče, najbolje je da smjesu napravite već popodne.

Ako ste ljubitelj surutke

Ako želite mekane, prozirne palačinke, kupite punomasno mlijeko i surutku. Ako nemate pri ruci surutku, možete je zamijeniti tekućim jogurtom, ali u tom slučaju koristite 150 ml jogurta i 'razvodnite' ga sa 75 ml mlijeka, surutku također jednostavno možete dobiti ako u 450 ml mlijeka dodate 2 supene kašike limunovog soka ili bijelog sirćeta.



(Hayat / Foto: Screenshot)




Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE