Ljeto nam se bliži. Stoga je idealno vrijeme da isprobate recept za sladoled kod kuće sa minimalno sastojaka.
Sastojci:
1 šolja slatke pavlake
½ kašike kristal šećera
½ kašikice ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
Recept:
1. U posudu izlijte slatku pavlaku, šećer, vaniliju i sol. Zatvorite posudu.
2. Snažno protresite dok se krema ne zgusne i skoro udvostruči u veličini, što bi trebalo trajati oko pet minuta. Znat ćete da ste gotovi kada se smjesa udvostruči u volumenu i kada je smjesa otvrdnula.
3. Zamrznite najmanje 3 sata. Onda jedite.
Ako želite još zasladiti ovaj sladoled evo vam par ideja što možete još dodati:
- Sladoled od bobičastog voća
Ako želite sladoled od bobičastog voća, pomiješajte ½ šoljice svježih bobica i dodajte ih smjesi prije nego što je zamrznete.
- Čokoladni kikiriki maslac sladoled
U smjesu dodajte 1 kašikicu maslaca od kikirikija i protresite. Ako želite da se čokolada izmiješa, iscijedite 1 kašiku sirupa. Ali ako želite postići efekt mramora, na kraju vrtite sirup i kašikom brzo promiješajte smjesu.
- Sladoled od čokolade i orašastih plodova
Dodajte 1 kašiku bilo koje vrste orašastih plodova koju odaberete. Dodajte komadiće čokolade. Napomena: Čokoladne mrvice biti će bolje od komada čokolade.
- Sladoled od maslinovog ulja
Dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, što će sladoled učiniti kremastim. Zagrijte pola kreme i dodajte četiri grančice svježeg ružmarina. Procijedite, ohladite, dodajte, protresite, zamrznite i pojedite. Mogućnosti su beskrajne. Za sladoled od karamele samo nasjeckajte karamelu u smjesu. Ako pravite sladoled od banane, bananu stavite prvo u blender. Kod kokosa pazite da komadi budu sitni i fini. Bit će ukusno što god dodali. To je sladoled.