PROFITIRA LI FACEBOOK ZBOG ILEGALNOG STREAMINGA?

14 jun | 21:55

Usluga ilegalnog TV-streaminga „piratski IPTV“ uveliko je prisutna na Facebooku. Također su neki kupili sponzorirane reklame na Facebooku, što je omogućilo platformi društvenih medija da profitira od ilegalnih streaming usluga.

Facebook IPTV-piratstvo

Kako „cord-cutting“ (otkazivanje pretplate) pokret raste sa sve većim potrebama klijenata za jeftini digitalni TV-streaming, čini se da su CDA (Zakona za uljudnost komunikacije) i DMCA (Digitalni milenijski zakon o autorskim pravima) kao i potencijalno slabi standardi Facebooka, omogućili da procvjeta ilegalni TV-streaming pod nazivom „piratski IPTV“. Možda je još više zabrinjavajuće to što je Facebookov propust omogućio kompaniji da zarađuje od ovog oblika piraterije.

Nekoliko ilegalnih IPTV-usluga trenutno je aktivno na Facebooku putem neprovjerenog proizvoda i stranica kompanije. Neki čak kupuju reklamni prostor na Facebooku, što im omogućava da dođu do većeg broja potencijalnih klijenata. Što se tiče Facebookove politike dozvoljavanja, koja isključivo zauzima stav protiv ilegalnih proizvoda i usluga, stalna prisutnost i hrabrost piratskih IPTV-provajdera na Facebooku postavlja pitanje – dokle se treba protezati zaštita platforme.

Facebookov neuspjeh uvođenja mjere protiv ilegalnih proizvoda i usluga mogao bi stvoriti rizik za korisnike. Piratski IPTV-provajderi rijetko nude povrat novca, čak i kada su prisiljeni prekinuti operacije. Neki pretplatnici su također morali platiti velike iznose za pravne nagodbe jer su koristili ilegalne usluge TV-streaminga, piše Comparitech.com

Otkrili smo:

Nekoliko ilegalnih IPTV-usluga otvoreno koristi Facebook za nove klijente i za povezivanje s korisnicima.

Neke ilegalne IPTV-usluge koriste plaćene reklame na Facebooku, dovodeći u pitanje proces pregledavanja i odobravanja reklama na Facebooku te kolika bi zaštita pod CDA-om i „sigurna luka“ preko DMCA-a trebala biti.

Ilegalne IPTV-usluge često se razlikuju dramatično po cijeni, funkciji i broju kanala...Mnoge ilegalne IPTV-usluge namjerno varaju potencijalne i trenutke pretplatnike kada je riječ o legitimnosti usluge i zaštiti privatnosti.

Ilegalne IPTV-usluge sve više se šire na Facebooku.

Uradite ovo:

  • Otvorite svoj Facebook račun (osim ako ste dio Generacije Z i već ste odbacili Facebook).
  • Idite na pretragu.
  • Ukucajte „IPTV“
  • Prebacite rezultate pretrage na Stranice


Sada ćete dobiti ogromnu, naizgled beskonačnu listu Facebook stranica pod nazivom „IPTV“ i mnoge imaju stotine lajkova. Neki reklamiraju svoju robu („hiljade TV-kanala“) u opisu, iako mnogi nude ironičnu diskreciju kada (a ponekad i nakon) što posjetite njihove stranice.Sada kliknite na polje „Verificirano“. Ta beskrajno duga lista odjednom pada na samo tri usluge i nijedna ne koristi izraz „IPTV“. Ovo naglašava problem piraterije koja trenutno postoji na Facebooku. Platforma je puna neverificiranih IPTV-usluga (nismo našli nijednu koja je verificirana) koje imaju jednu zajedničku stvar. Preprodaju piratske emisije satelita klijentima, od kojih većina ne shvata da se pretplaćuje na usluge koje su povezane s povredom autorskih prava.

Šta je piratski IPTV?

Ilegalna piratska internet televizija (IPTV) nudi TV uživo putem interneta, ali ne plaćaju naknadu za reemitiranje. Ove usluge često operiraju krađom satelitskih emisija. Zatim uzimaju tehnologiju za streamanje kanala putem internetske konekcije i prodaju ta emitiranja klijentima koji žele platiti nisku naknadu.I troškovi su niski. Prosječni mjesečni račun za kablovsku televiziju u Americi iznosio je 107 dolara 2018. godine. U međuvremenu, sve više legitimnih „cord-cutting“ opcija OTT streaminga nudi cijene između 15 i 50 dolara mjesečno (DirecTV Now) za TV-streaming pakete. Broj ponuđenih kanala je ponekad i viši od 100.

Legalne OTT usluge koje nude više od 100 kanala često to rade po cijeni približnoj tradicionalnoj kablovskoj televiziji ili nude manje poželjne mreže kako bi povećali broj kanala.

Zbog toga je piratska IPTV postala tako privlačna klijentima. Čak i s manjim troškovima, klijente privlači najbolji mogući dogovor za TV.

Najbolje dogovore nude piratske IPTV-usluge, koje mogu koštati manje od 20 dolara mjesečno (a ponekad i 5 dolara mjesečno) nudeći i dalje stotine ili čak hiljade kanala, besplatnih pristupa, opcije „Plati po gledanju“, premium mreže s filmovima kao što je HBO i „video na zahtjev“.

Postavljaju se pitanja u vezi s Facebookovom odgovornosti.

Piratske IPTV-usluge krše američke i druge međunarodne zakone o autorskim pravima preprodajom satelitskih emisija. Nekoliko slučajeva na sudu posljednjih godina dokazalo je da takve usluge ne samo da nisu legalne, nego i ubiru velike profite.

Prošle godine, SET TV, jedan od najvećih ilegalnih TV-provajdera u to vrijeme, izgubila  je tužbu protiv „DISH Networka“ i njihovog partnera „NagraStara“. Sudac je naredio da SET TV plati DISH-u više od 90 miliona dolara naknade. Trebali su platiti 500 dolara za svakog od 180.398 aktivnih korisnika. U maju ove godine, sudac je naredio da A-Box TV plati dva miliona dolara naknade pod istom tužbom.

SET TV i njegovi mnogi preprodavači (uključujući A-Box TV) bili su aktivni na Facebooku. Piratske IPTV-usluge često privlače klijente na svoje Facebook stranice i postove koji ne reklamiraju samo uslugu generalno, nego i velike sportske događaje koji su inače dostupni samo putem opcije „Plati po gledanju“. Takvi događaji se često emitiraju putem piratskih IPTV-usluga bez dodatnih troškova, što je odlično za sportske navijače koji žele izbjeći velike troškove PPV-a.Postavlja se veliko pitanje – treba li Facebook biti pravno odgovoran zbog dozvoljavanja ilegalnim IPTV-provajderima da prodaju usluge i da se reklamiraju na ovoj platformi? Zahvaljujući DMCA-u, Facebook je zaštićen od posljedica narušavanja autorskih prava ukoliko ukine nelegalni materijal unutar razumnog vremenskog perioda. Ali piratske IPTV-stranice rijetko, ako ikada, postavljaju sadržaj zaštićen autorskim pravima, što znači da Facebook nema nikakvu potrebu ukidati njihove stranice.

U Članu 230. Zakona za uljudnost komunikacije, platforma društvene mreže ima prostora za manevriranje kako bi izbjegli pravnu odgovornost zbog korištenja njihove platforme od piratskih IPTV-operatera.

Tekst u Članu 230. glasi:

„Pružalac usluga ili korisnik usluga neće biti tretiran kao objavljivač informacija koje su pružene od drugog objavljivača informacijskog sadržaja.“

Ovo znači da Facebook nije odgovoran za objave piratskih IPTV-stranica o njihovim usluga, a upravo tako piratske stranice i koriste Facebook platformu. Zbog toga poznati digitalni piratski forumi na Redditu, kao što je /r/Piracy i postoje. Sve dok postavljaju sadržaj koji nije zaštićen autorskim pravima i govore o piratskim uslugama samo kao o konceptu, društvene mreže nisu odgovorne za njihov sadržaj.

Piratski IPTV-provajder koji želi nastaviti postojati neće postavljati primjere sadržaja zaštićenog autorskim pravima. Obično postavljaju poveznice koje vode na njihove stranice gdje se korisnici mogu registrirati ili svojim pretplatnicima govore da im se obrate direktnom porukom na Facebooku za više informacija.

Član 230. nije sveobuhvatan. Na jednoj od stranica izvještaja EFF-a (Zaklada „Elektronske Granice“) o Članu 230. navodi se da se taj zakon ne odnosi na Federalni krivični zakon, Zakon o pravu intelektualnog vlasništva ni na Zakon o privatnosti i elektronskim komunikacijama. To Facebook stavlja u „sivu zonu“ u vezi s pitanjem – gdje prestaje njihova odgovornost za zaštitu, a gdje počinje njihova odgovornost za ukidanje piratskih IPTV-stranica i grupa.

Piratske IPTV-usluge koje prodaju na platformi krše Standarde zajednice Facebooka, koji se strogo protive krađi intelektualnog vlasništva.

Profitiranje Facebooka putem ilegalnog IPTV-a

Postojeći zakoni ostavljaju nejasnim treba li Facebook poduzimati veće mjere s ciljem zaustavljanja piratskih IPTV-usluga. Međutim, mnogo veći problem jeste potencijalna zarada od tih usluga.

Pronašli smo nekoliko slučajeva u kojima su piratski IPTV-provajderi kupovali prostor i reklamirali se na Facebooku.Na ovim fotografijama vidi se nekoliko slučajeva. Oznaka „sponzorirano“ ispod imena IPTV-provajdera pokazuje da su ovo plaćene reklame. To znači da su IPTV-provajderi pokrenuli kampanju, dobili dozvolu od Facebooka i platili Facebooku da njihovu reklamu vide stotine hiljada korisnika.

Prema Članu 4. iz Zakona o reklamama, na Facebooku platforma ne dozvoljava reklamiranje ili prodaju ilegalnih proizvoda ili usluga putem reklama na platformi.

„Reklame ne smiju imati ili promovirati ilegalne proizvode, usluge ili aktivnosti. Reklame namijenjene maloljetnicima ne smiju promovirati proizvode, usluge ili sadržaj koji nije primjeren, koji je ilegalan, nesiguran ili koji iskorištava, navodi ili vrši neprimjeren utjecaj na ciljanu dobnu grupu.“

Iako Zakon o reklamama nije pravni dokument, činjenica da je nekoliko ilegalnih usluga kupilo reklamni prostor na Facebooku ukazuje na dvije stvari:

Prvo, to predstavlja kršenje ili najmanje previd unutar procesa revizije i dozvole u Facebooku koji dozvoljava ilegalnim uslugama da se reklamiraju.

Drugo, Facebook je aktivno stvorio zaradu od takvih usluga, a ne samo pasivno općenitim prikupljanjima podataka svojih korisnika.

Također se javljaju pitanja – gdje pravna zaštita Facebooka prestaje pod Članom 230. i DMCA-om i šta Facebook zajedno s grupama za zaštitu digitalnih prava želi i može poduzeti kako bi spriječili ostvarivanje profita od ovakvih usluga na platformi društvene mreže.

Problem reklama koje promoviraju narušavanje autorskih prava nije novi. Organizacija „CreativeFuture“ prati ovaj problem i bori se protiv korištenja legitimnih reklama na piratskim stranicama. Promocija piratskog sadržaja tema je od velikog značaja za mnoge vlasnike autorskih prava širom svijeta.

Kako vidjeti razliku između legalnog i ilegalnog IPTV-a?

Korisnici mogu izbjeći finansijski rizik, kao i rizik po njihovu privatnost, koristeći legitimne OTT usluge za televizijski sadržaj (poznatije kao virtualni višekanalski distributeri ili VMVPD) umjesto korištenja piratskog IPTV-a.

Kada se piratski IPTV-provajderi ugase, pretplatnici se često bore (a rijetko dobiju) za povrat novca što dovodi do finansijskog gubitka za one koji su unaprijed platili korištenje usluga za nekoliko mjeseci. Kada vlade zaplijene takve stranice, ne mogu uvijek zaštititi identitete svojih korisnika. Informacije mogu završiti u rukama agencija za provedbu zakona koje kasnije te informacije mogu proslijediti vlasnicima autorskih prava.Pojedinci koji se bore protiv piratskog sadržaja podižu tužbe protiv piratskih IPTV-provajdera. „NagraStar“, partner „DISH Networka“, dobio je desetke hiljada dolara u nagodbama s piratskim satelitskim TV-korisnicima od kojih mnogi nisu ni znali da je njihova pretplata bila ilegalna. Kompanija upravlja stranicom „SatScams“ na kojoj redovno objavljuje priče o piratskim IPTV-korisnicima koji su morali platiti nagodbu.(NagaStar na svojoj „SatScams“ stranici pruža uslugu onima koji su dobili obavijest o nagodbi da tu nagodbu plate putem interneta.)

Ovo su neki od savjeta koji će korisnicima pomoći da provjere je li provajder za gledanje televizijskog sadržaja legitiman ili je piratski IPTV:

1. Legalne usluge TV-streaminga nikada ne koriste “IPTV” u nazivima svojih proizvoda ili kompanija

To vam je prva smjernica. Dok neke ilegalne IPTV usluge sada ne koriste termin „IPTV”, ni u jednoj legalnoj usluzi na koju smo naišli ovaj izraz se ne koristi u nazivu njihovih proizvoda, kompanija ili u marketinškim materijalima. Ako vidite izraz “IPTV” u nazivu proizvoda nekog društva ili ako je uočljiv na njihovoj internetskoj stranici, vjerovatno je riječ o ilegalnoj usluzi.

2. Legalne usluge TV-streaminga imaju bliži omjer cijena/kanali

Važno je da „cord-cutters“ (pretplatnici koji žele promijeniti pružaoca usluga) razmisle koja bi bila cijena usluge TV-streaminga za kanale koji su dostupni unutar TV-paketa, a da pritom pružalac usluge može ostvariti održiv profit. Samo ESPN naplaćuje više od sedam dolara po pretplatniku za svoje osnovne kanale. Istovremeno, neke ilegalne IPTV usluge tvrde da nude ESPN, HBO, uslugu „Plaćanje po gledanju“ te stotine drugih kanala i videa na zahtjev za samo od 5 do 35 dolara mjesečno.

Ako vidite uslugu u sklopu koje se nude stotine ili hiljade kanala za cijenu koja se čine previše dobrom da bi bila realna, ona vjerovatno i nije realna.

3. Moguće je da kod ilegalnih IPTV usluga nema zvanične internet stranice ili da je internet stranica nekvalitetna 

Korisnici TV-usluga koji na IPTV-uslugu naiđu putem Facebook oglasa ili stranica trebali bi potražiti na kojoj se internet stranici predmetna usluga prodaje. Ukoliko onaa ne postoji, IPTV-usluga se vjerovatno nudi piratski. Također, ako internetska stranica postoji, ali čini se da je lošeg kvaliteta, njome se također vjerovatno nudi ilegalna IPTV-usluga.

Bez obzira na to, primijetili smo da se kod sve većeg broja IPTV-usluga ulaže sve više u internetske stranice koje izgledaju profesionalno. U tom slučaju, potražite stranicu „O nama“ koja sadrži zvanične kontakt informacije. Ako je ne možete pronaći, usluga se vjerovatno pruža ilegalno.

4. Provjerite dostupne aplikacije

Svaka zakonita IPTV-usluga na tržištu ima posebne aplikacije dostupne na zvaničnim „trgovinama“ aplikacija većih operativnih sistema i uređaja. Naprimjer, YouTube TV aplikacija može se preuzeti direktno za iOS, Android, Apple TV, Roku, Amazon Fire TV i neke pametne TV-e.

Istovremeno, ilegalne IPTV-usluge nikada neće imati aplikaciju za svoju uslugu ni u jednoj od zvaničnih „trgovina“ aplikacija. Umjesto toga, pretplatnici se često upućuju na preuzimanje aplikacije pod nazivom SOPlay ili SOPlayer, koja ide uz „account“ (profil, račun) IPTV-usluge. Pored toga, sve legalne usluge TV-streaminga koje smo analizirali rade s Roku-om i imaju Roku aplikaciju. Roku ima vrlo strogu politiku o borbi protiv piraterije tako da, ako Roku aplikacija nije dostupna i ako nije navedena nijedna funkcionalnost s Roku-om, pružena usluga vjerovatno je ilegalna.

5. Ilegalne IPTV-usluge često prihvataju samo PayPal i kriptovalute

Neke piratske IPTV-usluge trude se svesti na minimum trag koji vodi do njih tako što kao metod plaćanja primaju samo PayPal ili kriptovalute poput Bitcoina. Mada, nije uvijek tako, jer neke usluge prihvataju i poznatije kreditne kartice. Međutim, niti jedna legalna usluga TV-streaminga ne prima samo PayPal, kao što niti jedna od onih koje smo (za sada) vidjeli, ne prima kriptovalute.

Pored toga, pazite se provajdera IPTV-usluga koji želi PayPal uplate vršiti putem opcije „Prijatelji i porodica” umjesto putem opcije „Proizvodi i usluge“. To ne samo da je u sukobu s politikama PayPala, već i omogućava provajderima IPTV-usluga da izbjegnu plaćanje PayPalovih usluga i uskraćuje vam mogućnost povrata sredstava.

6. Oprez s uslugama kod kojih se komunikacija vrši putem telegrama ili drugih načina slanja/prijema šifriranih poruka

Telegram je sigurna usluga slanja/prijema šifriranih poruka. Osmišljena je kako iza sebe ne bi ostavljala trag o prethodno izvršenoj komunikaciji. Neki provajderi IPTV-usluga koriste telegram za komunikaicju s pretplatnicima baš zato što znaju da je njihovo poslovanje nezakonito i zato što ne žele ostaviti dokaz svojih aktivnosti u slučaju provjere nadležnih organa.

7. Pitajte provajdera kako može priuštiti sebi da nudi toliko kanala za predmetnu cijenu

Ako vam se broj kanala u odnosu na cijenu za koju se nude čini sumnjivim, pitajte provajdera IPTV-usluga kako može priušititi sebi da nudi toliko kanala i biti u mogućnosti plaćati troškove njihovog prijenosa. Uočili smo da se provajderi ilegalnih IPTV-usluga unervoze kada im tražite ovu vrstu informacija, a nama su čak i onemogućili komentiranje na jednoj Facebook stranici provajdera piratskih IPTV-usluga (TBC TV) nakon što smo postavili ovo pitanje na jednom od njihovih postova.

8. Potražite plavu oznaku „Verified” (verificirano) na FacebookuAko nađete provajdera IPTV ili internet TV usluga na Facebooku, provjerite ima li plavu oznaku „Verified” pored imena. Nismo uspjeli naći nijednu ilegalnu streaming uslugu sa stranicama s ovom oznakom. Istovremeno, legalne OTT-usluge, poput Philo, fuboTV, DirecTV Now i ostalih, imaju ovu oznaku.(Hayat / Foto: Screenshot)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE