Pogledajte recept za neobičnu baklavu sa orasima i makom
Sastojci:
500 g kora za baklavu
150 g mak
150 g Orasi
300 g Šećer
1 kesica Cimet
1 kesica Vanilin šećer
0.5 l Voda
1 Limun
Ulje
Priprema:
Skuhati sirup od 300 g šećera i 0,5 litara vode. Dodati kesicu vanilin šećera i sok od jednog limuna. Ostaviti da se sirup prohladi.
Pomiješati mak, orahe i cimet. U dobro nauljen pleh staviti dvije kore poprskane mješavinom vode i ulja. Kore posipati nadjevom od maka.
Redati naizmjenično nauljene kore i nadjev sve dok ima sastojaka. Odozgo idu kore.
Baklavu isjeći oštrim nožem na kocke, preliti uljem i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni. Peći oko 50 minuta.
Nakon toga, baklavu preliti prohlađenim sirupom i vratiti u isključenu rernu još 15 minuta. Ohladiti i služiti.
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Zahtjevnost: Lagano
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.