DRUGI DAN RAMAZANSKOG BAJRAMA – DAN ŠEHIDA

Drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava se Dan šehida.

Tog dana prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu.

Na mnogim bosanskim spomen šehidskim mezarjima i haremima učenjem Kur’ana bit će iskazana počast i upućena dova plemenitim dušama šehida.

Po islamskom učenju njihova šehidska blistava žrtva nosi neizbrisiv pečat besmrtnog čina: „I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: ‘Mrtvi su’ ! Ne oni su živi, ali vi to ne opažate.“ (Kur’an, El-Bekare 154).

Svim šehidima će biti  poklonjena hatma-dova. Ovaj dan obilježava se u mnogim gradovima BiH.

Protokolom je predviđeno da od 10.30 do 11.00 sati uz vojne počasti bude organiziran doček zamjenika reisu-l-uleme dr. Enesa ef. Ljevakovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i drugih delegacija, javlja MINA.

Program će početi intoniranjem državne himne u 11.00 sati, a nakon uvodnih riječi i najave programa pristupit će se odavanju počasti i polaganju cvijeća na centralnom platou.

Nakon toga, od 11.20 do 11.30 sati bit će odata počast i položeno cvijeće na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.