ZAŠTO JE ČOKOLADA DOBRA ZA ZDRAVLJE ŽENE, DONOSIMO PET VAŽNIH RAZLOGA

10 aug | 19:38

Sljedeći put kad posegnete za rebrom čokolade, nemojte se osjećati krivima, jer čokolada uveliko može biti dobra za naše zdravlje. Otkrivamo vam kako čokolada može uticati na zdravlje žena.



Već dugo vremena se poprilično lome koplja uvezi toga da li je čokolada zdrava ili štetna za naše zdravlje. I čim nas razveseli neko istraživanje koje nam preporučuje da nesmetano i bez krivice uživamo u čokoladi, pojavi se drugo koje nam omiljenu poslaticu predstavi kao neprijatelja broj jedan našeg zdravlja.

Mi smo danas na strani ovih prvih i donosimo vam pet razloga zbog čega bi trebalo jesti čokoladu, posebno žene.

Može smanjiti bol

Jedno istraživanje je pokazalo da receptori bola veoma sporije reaguju dok jedemo čokoladu. Ipak ovo istraživanje je takođe pokazalo da upravo taj pozitivni efekat može dovesti do gojaznosti i u čokoladi treba uživati, ali sa mjerom.

Preventivno djeluje na komplikacije u trudnoći

Teobobin, supstanca koja se nalazi u čokoladi može da smanji rizik od nastanka preeklampsije, jednog od najčešćih komplikacija sa kojima se trudnice suočavaju. U ovom slučaju izbor treba da bude tamna čokolada, što više procenta kakaa, to bolje.



Preeklampsija je primarno povezana sa povišenim krvnim pritiskom kod trudnica i redovno konzumiranje tamne čokolade može smanjiti rizik od nastanka preeklampsije za nevjerovatnih 69 odsto.

Snažni borac protiv PMS-a

Čokolada otpušta hormon sreće endorfin, i na taj način nam smanjuje anksioznost, a pored toga prepuna je magnezijuma koji takođe važi za jedan od boljih prirodnih podizača raspoloženja koji sprječava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost.



I nakon što pročitate ovo uopšte vam neće biti čudno zašto vam se baš čokolada „traži“ za vrijeme PMS-a (Navalite na slatkiše za vrijeme PMS-a!).

Štiti od bolesti srca

Švedski istraživači, proveli su istraživanje koje je dokazalo dobar uticaj čokolade na bolesti srca. Volonterima koji su redovno jeli nezašećerenu čokoladu sa 72 posto kakaa, za čak 18 posto se smanjila aktivnost enzima koji izazivaju visok krvni pritisak, prenosi Haber.ba.

Pomaže da ostanete vitki

Znamo da zvuči nevjerovatno, ali jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji redovno uzimaju manje količine tamne čokolade imaju manji indeks mase.

Ispitanici koji su redovno (nekoliko puta sedmično) jeli čokoladu u prosjeku su bili mršaviji od onih koji su čokoladu jeli samo povremeno.



(Hayat / Foto: Arhiv, Pixabay)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE