PREMIJERKA NOVOG ZELANDA: SVI SMO UŽASNUTI SMRĆU GEORGEA FLOYDA

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da je užasnuta smrću Georgea Floyda, izrazivši zadovoljstvo što su građani njezine zemlje mirnim prosvjedima iskazali solidarnost s demonstrantima u SAD-u i svijetu.

Hiljade Novozelanđana učestvovale su jučer u mirnim marševima kako bi zajedno s građanima SAD-a i zemalja širom svijeta demonstrirale zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom hapšenje.

Floyd je umro prošle sedmice nakon što mu je policajac pri hapšenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

  • Mislim da smo svi užasnuti onime što smo vidjeli – kazala je Ardern u razgovoru za državnu televiziju TVNZ.

Neki liberalni pristaše smatraju da je Ardern sušta suprotnost Trumpu budući da se zalaže za društvenu pravdu, multilateralizam i jednakost.

Svijet je posebno hvalio suosjećajni nastup novozelandske premijerke nakon najtežeg masovnog zločina u historiji zemlje, kada je bijeli supremacist 15. marta prošle godine ubio 51 muslimanskog vjernika u dvije džamije u Christchurchu.

Odgovor Novog Zelanda na taj napad pokazuje da građani osuđuju rasizam i mržnju, kazala je Ardern.

-To također znači da ih mi kao nacija osuđujemo u cijelom globaliziranom svijetu – izjavila je za TVNZ, dodajući da razumije osjećaje prosvjednika.

Upozorila je ipak građane da okupljanjima krše odredbe o održavanju fizičke distance, mjere uvedene kako bi se suzbila epidemija koronavirusa.

  • Ne želim zaustavljati mirne proteste, ali svrha je propisa zaštititi građane – dodala je novozelandska premijerka.

Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

U proteklih 10 dana na Novom Zelandu nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što znači da bi uskoro mogao biti potpuno suzbijen. Trenutno je samo jedna osoba zaražena. Zemlja je bila u blokadi gotovo sedam tjedana.

Sva ograničenja mogla bi biti ukinuta iduće sedmice, kazala je premijerka, budući da ih planira analizirati već 8., a ne 22. lipnja, kao što je prvotno zamišljeno. Javnost i stranački čelnici sve odlučnije traže ublažavanje ograničenja.

  • Ostvarili smo veći napredak no što smo očekivali, što je fantastična pozicija – istaknula je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.