ZABRINJAVAJUĆE NAJAVE: MOGUĆ JE DRUGI, PA I TREĆI VAL OBOLJEVANJA OD KORONAVIRUSA

Niko ne može da isključi mogućnost novog masovnog oboljevanja od koronavirusa na jesen ili zimu, budući da je riječ o klasičnom respiratornom patogenu, koji karakteriše izrazita sezonalnosti, rekao je član Kriznog medicinskog štaba Crne Gore Aleksandar Kujović

Niko ne može da isključi mogućnost novog masovnog oboljevanja od koronavirusa na jesen ili zimu, budući da je riječ o klasičnom respiratornom patogenu, koji karakteriše izrazita sezonalnosti, rekao je član Kriznog medicinskog štaba Crne Gore Aleksandar Kujović.

Komentirajući to što se u Kini i Južnoj Koreji javljaju novi slučajevi, on je rekao da to vjerovatno znači da je u tim zemljama krenuo drugi val koronavirusa.

  • Ono što su dosadašnja saznanja u vezi sa epidemijom, i ono što su saznanja o ranijim pandemijama, ide u prilog toga da će se dogoditi drugi, vjerovatno i treći val korona virusa, odnosno da će virus ući u endemsku cirkulaciju s ljudima, što se dešava sa drugim respiratornim patogenima, poput virusa gripa – rekao je Kujović u Jutarnjem programu RTCG.
Kujović: Sada smo bogatiji iskustvom (Foto: Agencije)

Koliko će ljudi oboljeti u svakom narednom talasu, kako je pojasnio, zavisi od nas.

  • U uvjetima kad nemamo vakcinu, kad nemamo lijek, pridržavanje mjera, poput maske, higijene ruku i fizičke distance, jeste nešto što nas jedino brani od masovnog oboljevanja i jačeg drugog vala – rekao je Kujović.

Govoreći o tome koliko smo danas spremniji za drugi val, Kujović je rekao da smo sada bogatiji iskustvom za epidemiju, a značajno smo i opremljeniji.

  • Imamo značajno više respiratora nego na početku epidemije, imamo ozbiljnu državnu rezervu opreme za privremene bolnice, zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava koja će poslužiti u eventualno novom valu – istakao je Kujović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.