SRAMOTNA ODLUKA SUDA: TOMPSON MOŽE UZVIKIVATI ‘ZA DOM SPREMNI’

Sudije Visokog prekršajnog suda Hrvatske odlučili su da uzvik “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Visoki prekršajni sud danas je na opštoj sjednici svih sudaca zauzeo pravno stajalište o tome je li uzvik “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona prekršaj protiv javnog reda i mira ili nije.

Na sjednici je o tome odlučivalo više od 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse. 

Pravno stajalište koje su suci zauzeli na današnjoj općoj sjednici bit će obvezujuće za sve suce tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič “ZDS” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona – nije prekršaj.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE