PLAĆA 3.000 EURA, SAMO SE VRATITE

Grci pokreću pilot-projekat kojim će pokušati da spriječe i preokrenu efekte "odliva mozgova", piše "Tajms".

Prema podacima grčke Centralne banke, 420.000 visokoobrazovanih, mladih Grka napustilo je svoje domove u posljednjih deset godina zbog teške finansijske krize i posao potražilo u drugim dijelovima svijeta.

Zato u sklopu novog programa “Ribrend Gris”, grčke vlasti žele da nagovore barem 500 visokokvalifikovanih Grka između 28 i 40 godina, koji trenutno rade u inostranstvu, da se vrate u domovinu, a nude im dobre pozicije i minimalnu mjesečnu platu od 3.000 eura (prosječna prošlogodišnja plata u Grčkoj bila je oko 1.100 eura).

Budući da Grčka bilježi veliki deficit kvalifikovane radne snage, posebno u IT sektoru, naglasak će biti na onima koji imaju diplome iz tih područja.

U prvoj godini zaposlenja, povratniku će dvije trećine plate pokrivati država, sufinansiranjem iz fondova EU, a preostalu trećinu poslodavac.

Kompanije koje žele da učestvuju u programu obavezaće se da zaposlenog na poslu zadrže, nakon prve subvencionisane godine, još barem godinu uz istu platu koju će u pokrivati u cjelosti, prenosi portal Novac.

Grčke vlasti očekuju da će brojne lokalne firme u narednim nedjeljama i mjesecima izraziti interes za zapošljavanje talentovanih ekonomskih emigranata.

  • Nema šanse da grčke firme, koje žele da prošire svoje potencijale, neće htjeti da zadrže te talente za stalno jednom kada ih zaposle – rekao je grčki ministar rada Janis Vrucis.

Međutim, očekuje se, prema pisanju grčkih medija, da će nova mjera izazvati veliki bunt među onima koji su ostali u Grčkoj za vrijeme finansijske krize, a trenutno na istim pozicijama rade za mjesečne plate ispod hiljadu evra. Neki mediji su mjeru već proglasili diskriminatornom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.