AKO IMATE OVAJ KOROV U BAŠTI NI SLUČAJNO GA NE ČUPAJTE: EVO I ZAŠTO

29 aug | 19:10

Svako ko ima baštu zna kakva je gnjavaža čistiti korov iz nje. Ali rijetko ko zna da ovo uopšte nije korov, pa ga bacaju iako to nikako ne bi trebalo da rade.

U pitanju je skromna biljka po imenu tušt ili portulak, i zapravo je pun materija korisnih za organizam. Sadrži omega 3 masne kiseline, vitamine C, A, B i E, kalcijum, gvožđe i antioksidanse.

Voljeli su ovaj korov i u Starom Egiptu, a u Kini i Indiji ga i danas uveliko koriste. I u Francuskoj i Engleskoj ga redovno konzumiraju, najčešće u salati ili supi. Na Bliskom istoku se tušt prodaje u snopovima i nezaobilazan je sastojak mnogih jela u tropskim krajevima.

Kod nas ga ima na svakom koraku, a možete da ga gajite i u kući. Ima blago slan ukus i savršen je u salatama, ali možete ga dodati i mnogim drugim jelima, na vama je da ga isprobate. Za jelo može da se koristi cijeli sočni nadzemni dio, sirov ili kuhan. Mladi listovi su slankasti i aromatični, a stariji listovi se prije upotrebe kuhaju i spremaju kao varivo ili supa i čorba. Pored toga, cijela biljka može da se stavi i u turšiju, a sjeme može da se samelje u hranljivo brašno. Bitno je samo da znate da njegova blagotvorna zdravstvena dejstva nestaju brzo nakon što ga uberete.



(Hayat/Foto:Profimedia)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE