PRONAĐEN DNEVNIK NEDE ARNERIĆ: U GRUPI NAS JE PETNAEST I SVI SMO RAZLIČITIH NACIONALNOSTI

Neda Arnerić preminula je u 67. godini u svom stanu u Beogradu. Legendarna glumica pisala je 1971. godine dnevnik za ZAM dok je bila na snimanju jednog filma u Parizu.

Maj 1991

Kad sam prihvatila poziv za pisanje u listu ZAM, našla sam se u nevolji. Pisanje sam odavno zapustila. Krivac je telefon.

Uz njegovu pomoć u vjetar su otišle neobične, lijepe priče, upućene nekom s one strane žice.

Da sam bar dnevnik pisala.

Kad sam već bila odlučila da odustanem od pisanja, sjetila sam se davno zabačenih pisama, koja sam slala mami sa snimanja. Ta pisma danas djeluju kao pravi dnevnik u koji sam bilježila svoje strahove, radosti, nade…

Dio te atmosfere, koja se može osjetiti u pismima, pokušaću da iznesem pred čitaoce u nadi da će ih zanimati. Moj prvi odlazak iz zemlje i duže izbivanje iz kuće vezan je za francuski film Malo, mnogo, strasno. Bila je to 1971. godina.

Pariz. Francuski producent me prvo upisao na brzi tečaj francuskog jezika. Iznajmili su mi maleni stan u latinskom kraju i za mene je počeo novi život.

14. aprila 1971. godine, Pariz

Prvo jutro u mom novom stanu i mom novom životu. Sinoć sam bila uznemirena. Dobila sam tremu, ali je danas već sve u redu. Osjećam se kao domaćin u stanu koji podsjeća na boemsko mjesto.

Pripada nekom prijatelju reditelja Roberta Enrika. Sinoć me na aerodromu dočekao Robert i ja sam izrecitovala ono što si me naučila da kažem na francuskom.

Bilo mu je smiješno, ali i drago. Izveo me na večeru i odmah je počela moja dijeta. Hoću li to izdržati?

17. april

Počela sam sa školom i polako napredujem. U grupi nas je petnaest i svi smo različitih nacionalnosti. Gledala sam juče svoje probno snimanje.

Kamerman je bio u lošim pozicijama za mene pa izgledam malo buci-buci. Ali, bože moj, zbog takvih se stvari i prave probna snimanja.

26. april

Pariz više ne djeluje uznemirujuće. Upoznala sam ljude s kojima se družim. Tu je jedan Poljak sa suprugom. Reditelj je, zove se Andrzej Zulawski.

 Radi za Paramount i pokušava da započne karijeru u Francuskoj. Brzo smo se zbližili, vjerovatno zbog naših slavenskih duša. Kod njih sam upoznala mladog redatelja Louisa Malla.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.