KAKO NJEGOVATI BOŽIĆNU ZVIJEZDU DA BI TRAJALA DUŽE?

13 dec | 14:44
Božićna zvijezda je najpopularnija biljka za vrijeme božićnih blagdana, no koliko god je svake godine prisutna u našem domu, mnogi se ne znaju pravilno brinuti o njoj. U nastavku slijedi kako njegovati božićnu zvijezdu.

Božićna zvijezda ili Poinsettia je biljka koju je u sjevernu Ameriku uveo Joel Roberts Poinsett. Podrijetlom je iz Južna Amerike, a s vremenom je postala zaštitni znak Božića.

U prirodnom staništu grm može narasti i do 5 metara. Prepoznatljiva biljka ima male žute cvjetove okružene braktejama ružičaste, bijele i crvene boje. Brakteje su pricvjetni obojeni listovi koji mogu biti dugi i do 25 cm, a javljaju se u jesen na vrhovima stabljika, piše savjetnica.com.

Radi se o fotoperiodničnoj biljci koja zahtijeva dugotrajnu njegu. Do 50-ih godina 20. stoljeća nije mogla dugo izdržati u zatvorenom prostoru, jer čim bi došla u kontakt sa suhim zrakom, svi bi listovi popadali. Situacija se promijenila nakon što je Paul Ecke razvio vrstu koja može preživjeti niže temperature i sobne uvjete.

Vrijeme je za najbolju pripremu za Božić, a što podrazumijeva i ukras u obliku prekrasnog crvenog cvijeća. Kada kupite zvijezdu i kada ona u potpunosti procvjeta, trebate ju premjestiti u hladniju prostoriju, te prestati sa zalijevanjem. Nakon što prođe vrijeme njenog mirovanja, ova biljka će biti ponovno spremna za novo cvjetanje i novu sezonu, no samo ako ju budete pravilno njegovali.

Dok cvijeta, trebate ju držati u što hladnijoj prostoriji, na temperaturi ne većoj od 14°C, u toplijim prostorijama ova biljka puno brže procvjeta. Biljku postavite na prozor, tamo gdje je najsvjetlije i gdje je vlažan zrak. Kada ova biljka procvjeta, premjestite ju u hladniju sobu.

Kada se biljka prestane zalijevati, odbacit će lišće i započeti će njeno mirovanje. U travnju je presadite u hranjivu i svježu zemlju, u koju dodajete 15% riječnog pijeska. Kada ju presađujete skratite joj grane na 10 cm.

Grane od rezanja spalite zapaljenom svijećom, ili posipajte prahom drvenog ugljena. Moraju se naprašiti ili spaliti kako iz njih ne bi iscurilo mlijeko, jer istjecanjem mlijeka biljka više neće cvasti.

Kada ju presadite, postavite ju na toplo i svijetlo mjesto, na prozor ili blizu prozora, te ju oprezno zalijevajte. Prilikom ponovnog pupanja, počnite ju obilno zalijevati, ali mlakom vodom.

U lipnju/junu ju stavite van na zrak, na neko sunčano mjesto. Tada će biljka biti u punom cvatu, pa ju treba dohranjivati svakih 15-ak dana. Do jeseni će istjerati izdanke koji su jako snažni, a kada dođu hladniji dani, biljku premjestite u toplije prostorije, te ju ponovo smjestite na mjesto s puno svjetlosti.

Korijenje je krhko i zbog toga treba biti oprezan tijekom presađivanja. Jednom kada ste presadili biljku, ostavite ju u zamračenom prostoru barem dva dana bez da ju zalijevate. Nakon toga ju možete zaliti i ponovno staviti na toplo mjesto s dovoljno sunca. Na kraju ne treba zaboraviti na redovito, ali ne obilno zalijevanje. Važno je da zemlja ima uvijek dovoljno vlage.

Ova biljka je biljka kratkog dana, što znači da cvijeta samo kada je dan kraći od 12 sati, a ukoliko je stavite na svjetlost koja traje duže od 12 sati, ona neće pustiti cvjetove. Stoga ju držite u prostorijama gdje je dan kraći, sve dok cvjetovi ne procvjetaju.



(Hayat/Foto: Ilustracija, Pixabay)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE