VIŠE NEĆETE BACATI PARE NA HEMIKALIJE: JEDNA JEFTINA OSNOVNA NAMIRNICA SKIDA I NAJTVRDOKORNIJE FLEKE

Skupocjena sredstva za čišćenje mogu biti štetna ako sadrže opasne hemikalije, ali uvijek postoji prirodna alternativa.

Čistoća je temelj zdravlja, a pritom je izuzetno važna čistoća prostora u kojima boravimo.

Dostupna i jeftina so može vam pomoći da stvorite ugodan i čist dom kakav želite, a pritom izbjegavate sve štetne sastojke i visoke cijene proizvoda, piše TipsandTricks.

1. FLEKE OD RĐE

Pomiješajte so s limunovim sokom ili sirćetom i riješite se zauvijek fleka od rđe. U verziji sa limunom prvo provjerite je li fleka potpuno suha. Iscjedite limun iznad nje, a zatim prekrijte limunov sok slojem soli.

Ostavite da odstoji pola sata, a zatim sve očistite krpom ili spužvom. Isperite ako je potrebno. U verziji s alkoholnim sirćetom recept je da pomiješajte so sa kašikom ili više sirćeta i tom smjesom namažete fleku od rđe. Pustite da odstoji i nakon nekog vremena očetkajte starom četkicom za zube i po potrebi isperite.

2. SKIDANJE KAMENCA

Kombinacija soli i limuna odlična je u borbi protiv nakupljanja kamenca. Pospite so na polovinu limuna i utrljajte je na hromirane ili bakarne površine. Ova metoda ima dodatnu prednost kada se koristi na bakru jer ne mijenja boju.

3. FLEKE OD ZNOJA

Uz malo soli i tople vode možete ukloniti fleke od znoja na odjeći. Pomiješajte četiri velike kašike soli s litrom tople vode i u nju potopite odijevni predmet, ostavite da odstoji i dobro isperite. Ipak, imajte na umu da pojedine osjetljive materijale poput satena ne valja namakati u ovom rastvoru jer će ih so uništiti.

4. ČIŠĆENJE KUHINJSKE DASKE

Nakon nekog vremena kuhinjske daske za rezanje mogu se prilično zaprljati. Iako ih perete nakon svake upotrebe, teško je učiniti da izgledaju kao nove. Poseban problem su drvene daske za rezanje koje ne možete staviti u mašinu za pranje posuđa. Kombinacija soli i limuna čini čuda na daskama za rezanje. Pospite malo soli na dasku i utrljajte je pomoću limuna. To će pomoći da uklonite i najtvrdokornije mrlje.

5. ZAČEPLJENI ODVODI

Iskušali ste sva sredstva za odčepljivanje, kiseline i razne gelove, ali nije pomoglo. Pokušajte uz so. U odvode stavite soli i temeljno je isperite toplom vodom nakon dvije minute.

6. FLEKE OD KAFE I ČAJA

Čini se da ne možete potpuno očistiti svoje šoljice koliko god se trudili. So će i ovdje popraviti stvar. Stavite malo soli na vlažnu krpu i utrljajte na fleke. Za tren oka će vaše šoljice biti besprekorne.

7. FLEKE NA TEPIHU

So djeluje na sve vrste fleka, a posebno je dobra u upijanju tečnosti. Ako ste nešto prosuli po tepihu, brzo pospite malo soli. Ona će upiti tečnost i poslije ćete lakše očistiti fleku.

8. PILING ZA TELO

Kupovni piling varira sa cijenom i kvalitetom, a nerijetko sadrži i mikroplastiku koja je štetna za okolinu. Isti posao možete napraviti i uz pomoć obične kuhinjske soli. Uzmite 100 grama morske soli i pomiješajte je sa 100 mililitara ulja. To može biti bademovo, arganovo ili kokosovo ulje. Zatim dodajte nekoliko kapi eteričnih ulja kako biste svom pilingu dali lijep miris. Dobro promiješajte i možete ga koristiti na isti način kao i da ste ga kupili u trgovini.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NA RADOST GLEDATELJA: USKORO NOVA EMISIJA SA MAJOM MUNDOM!

0
Maju Munda nakon dolaska u porodicu Hayat televizije prvi put ste imali priliku gledati u programu naše televizije na dan emitiranja cjelodnevnog programa koji smo tada posvetili Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.