VIŠEMJESEČNA SUŠA PROUZROKOVALA OGROMNU ŠTETU U SEMBERIJI, NAJVIŠE STRADALI POVRĆE I KUKURUZ

U Bijeljini će u narednom periodu biti formirane komisije, koje će izvršiti procjenu štete uzrokovane sušom, nakon čega će biti donesena odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode, saopćeno je nakon sastanka predstavnika poljoprivrednih udruženja i nadležnih u ovom gradu.

Uz to, ratari su zatražili i dodatna sredstva za jesenju sjetvu.

Višemjesečna suša prouzrokovala je ogromnu štetu u Semberiji, a najviše su stradali povrće i kukuruz. Zbog toga su udruženja poljoprivrednika na sastanku sa nadležnima u Bijeljini zatražila dodatnu pomoć za jesenju sjetvu, odnosno preusmjeravanje tri miliona maraka iz kompenzacionog fonda Vlade RS-a.

  • Stav svih udruženja, možda po prvi put jedinstven, da se mora dogovoriti o zasnivanju jesenje sjetve, ako do nje uopšte i dođe. Dobra je to stvar što je došlo u Semberiju, ali se treba dogovoriti kako te pare rasporediti, da narod odluči kako sa parama narodnim – kazao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Direktor Agrarnog fonda Bijeljine Zlatan Lazarević naveo je da su to namjenska sredstva namijenjena za izgradnju infrastrukture.

  • Tenderi su javno raspisani sve je transparentno – dodao je.

S druge strane, kada je riječ o proglašavanju stanja elementarne nepogode, nadležni u Bijeljini obećali su da će preduzeti prve korake.

  • Grad će formirati komisiju koja će raditi na terenu, ustanovljavati stanje kako se malazi, pogotovo na obodnim područjima Semberije gdje nije bilo mogućnosti za navodnjavanje, gdje su štete stopostotne – rekao je gradonačenik Ljubiša Petrović.

Dok čekaju pomoć, poljoprivrednici kažu da su u bezizlaznoj situaciji, jer su njive praktično spaljene.

  • Nema nikako, a na onih drugih 50 posto može se smatrati da će biti neki minimalan prinos. Povrće se nalazi, zbog elementarnih nepogoda izazvane velikim temperaturama, u strašnoj situaciji. Tu takođe imamo velike gubitke – kazao je Goran Simić, poljoprivrednik, javlja BHRT.

Pored gradske komisije za procjenu štete uzrokovane sušom, ovih dana na teren se očekuje izlazak i komisije Ministarstva poljoprivrede RS-a koja je nedavno formirana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.