VIŠKOVIĆ: VLADA RS I FBIH ĆE POVUĆI TUŽBE ZBOG RASPODJELE PRIHODA OD INDIREKTNIH POREZA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Sarajevu da će i Republika Srpska i Federacija BiH povući tužbe koje se odnose na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Mi sa ovim dogovorenim poravnanjem povlačimo tužbene zahtjeve i nadam se da ćemo nakon praznika, do kraja januara i to riješiti”, rekao je Višković novinarima nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

On je istakao da je blizu konačno rješenja o poravnanju u vezi sa povratom PDV-a i da postoji dobra volja da se riješi to pitanje, dodajući da je RS, prema analizi koja je urađena, u plusu 32-33 miliona KM, kao i da je ovaj akt dostavljen FBiH.

  • Vlada RS poslala je akt vezan za to poravnanje. Dogovoreno je sa Novalićem, ukoliko imaju neke primjedbe, da ih navedu. Ako je neko računao kamate da to bude po istom principu, odnosno da se odnosi i na BiH i da za sav ovaj period koji je sporan od 2012. godine do danas podvučemo crtu i da od Nove godine krenemo od nule”, rekao je Višković.

On je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o životnim pitanjima i da učesnici sastanka imaju skoro identične stavove o tim pitanjima.

  • Očekujem da već u prvom kvartalu naredne godine znatan broj ovih pitanja bude u operativnoj razradi i realizaciji”, naveo je Višković, te naglasio da je prioritet zaštita domaće proizvodnje, što traže i privrednici u RS.

On je napomenuo da u BiH postoji jak uvoznički lobi, te kao primjer naveo podatak da je BiH treća zemlja u svijetu po uvozu mesa.

  • Pitanje uvozničkog lobija ćemo sigurno rješavati u narednom periodu”, rekao je Višković, te dodao i iz RS i iz FBiH dolazi poruka da je neophodno zaštiti poljoprivrednu proizvodnju.

Novalić je rekao da je danas dogovorena djelimična, ali značajna deblokada novca “Elektroprenosa BiH”.

  • Od 180 miliona KM investicionih sredstava dogovoreno je deblokiranje 120 miliona KM”, rekao je Novalić, te dodao da ta deblokada može početi odmah.

Prema njegovim riječima, Skupština “Elektroprenosa BiH” biće održana između 15. i 20. januara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.