VLADA BPK GORAŽDE ODOBRILA PODSTICAJE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Na današnjoj sjednici Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na prijedlog Ministarstva za privredu odobreni su podsticaji za držanje pčelinjih društava, osnovnog stada ovaca i koza te za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka.

Usvojena je Uredba o dopuni Uredbe o sastavu komisija i naknadama članovima komisija u okviru kantonalnih organa uprave i općinskih službi za upravu u upravnom postupku.

Nakon razmatranja, primljen je k znanju i Izvještaj o epidemiološkoj situaciji COVID – 19 na području BPK Goražde za period od 18. do 24. oktobra ove godine. Prema ovom izvještaju, do sada je s prvom dozom vakcine vakcinisano 7.669 osoba ili 44,1 posto, a revakcinisano 6.535 osoba ili 37,6 posto od ukupnog broja stanovnika kantona, starijih od 18 godina.

U ovoj sedmici zabilježeno je blago povećanje broja zaraženih i smanjen broj hospitaliziranih. Trenutno je 37 osoba pozitivnih na koronavirus; na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu nalaze se četiri osobe iz Goražda, dok je u Kantonalnoj bolnici hospitaliziran jedan pacijent.

Prema riječima resorne ministrice, u školama na području kantona zadovoljavajuća je situacija, nastava se odvija redovno, dok je procenat vakcinisanih prosvjetnih radnika između 70 i 80 posto.

Također, razmatran i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH upućen je odgovor Ministarstva za boračka pitanja BPK na Inicijativu zastupnice ovog Doma Jasmine Zubić u kojem se navodi da je Bosanskopodrinjski kanton u potpunosti uskladio zakonske odredbe sa federalnim Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica i omogućio jednaka prava svim braniocima, bez obzira na starosnu dob.

U nastavku sjednice, Vlada je zadužila Ministarstvo za urbanizam da pokrene postupak nabavke i ugradnje sistema grijanja u zgradi Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.