VLADA FBIH USVOJILA PROGRAME: ZA PROJEKTE POVRATKA VIŠE OD 45 MILIONA KM

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH predstavilo je programe rada ovog Ministarstva za 2023. godinu.

Za realizaciju projekata u okviru programa planirano je više od 45 milona KM.

Tako je ovim programom obuhvaćena izgradnja infrastrukture u povratničkim mjestima preko 16 miona KM, za zajedničke projekte sa nižim nivoima vlasti i NVO 4 miliona KM, dok je za izgradnju individualnih stambenih jedinica osigurano 5 miliona KM.

Ono što je kontinuitet rada ovog Ministarstava jeste poseban transfera za regiju Srebrenica, za što je predviđeno 5 miliona KM, dok je za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja osigurano 5 miliona KM.

Za humanitarne projekte je izdvojeno 5 miliona KM, a za memorijalizaciju, organizaciju kolektivnih dženaza i ukopa 2 miliona KM. Za saradnju sa iseljeništvom planirano je 800 hiljada KM.

Novi transfer u okviru Ministarstva je podrška projektima u održivom povratku na području općina Drvar, Glamoč, B. Grahovo, B. Petrovac u iznosu od 2 miliona KM.

  • Kreirajući programe nastojali smo osmisliti nove prilagodljive projekte prema potrebama povratnika. Time su obuhvaćeni osnovci kada polaze u školu do okončanja studija, kroz različite vidove podrške, do podrške mladima u osnivanju početnog biznisa, zapošljavanja ljudi itd. Nastavljamo sa podrškom mladim ljudima u odrađivanju pripravničkog staža, podrške majkama porodiljama, penzionerima sa najnižom penzijom, javnim kuhinjama. Naravno, pored razvojnih projekata, osigurali smo sredstva i za obilježavanje značajnih datuma i izgradnju memorijalnih centara. Ovo je širok vid podrške i opredijeljeni smo da još značajnije  podržimo saradnju sa iseljeništvom kroz svaki vid saradnje – zaključio je ministar Edin Ramić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE