VLADA FBIH ZADUŽILA FEDERALNA MINISTARSTVA DA PRATE PROVOĐENJE AKTIVNOSTI VEZANIH ZA IZGRADNJU MALIH HIDROELEKTRANA

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Prijedlogu deklaracije o zaštiti rijeka u Federaciji BiH, a u vezi sa zabranom izgradnje malih hidroelektrana.

Vlada je zadužila federalna ministarstva okoliša i turizma, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, energije, rudarstva i industrije, kao i prostornog uređenja, agencije za vodna područja Jadranskog mora i rijeke Save, te Komisiju za koncesije u Federaciji BiH da, u roku od 30 dana, pripreme prijedloge izmjena i dopuna svih propisa iz svojih nadležnosti, u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a u vezi sa zabranom izgradnje malih hidroelektrana, te da ih upute u daljnju proceduru izmjena i dopuna.

Zaduženo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma da koordinira i prati provođenje ovih aktivnosti i o tome, po potrebi, obavijesti Vladu FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da od kantona zatraži informaciju o ukupnom broju izdatih koncesija na vodna dobra s ciljem proizvodnje električne energije iz hidropostrojenja, uključujući i informacije o predviđenim snagama postrojenja i pregled došadasnjih aktivnosti na razvoju tih projekata.

Ovo ministarstvo Vlada je zadužila i da, prilikom izrade Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Bosne i Hercegovine, u dijelu obaveza za obnovljive izvore energije za Federaciju BiH, te izmjena i dopuna Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, izuzme poticanje proizvodnje električne energije iz hidroelektrana putem garantovanih otkupnih cijena.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.