VLADA RS DAJE DVA MILIONA ZA UREĐENJE SKIJALIŠTA ZA POLITIČKU ELITU

Planina Jahorina, reklo bi se, razvija se kao mondensko skijalište za prebogatu elitu - ponovo će progutati 3.199.950 KM javnog novca, jer Ugostiteljski servis Vlade RS toliko planira potrošiti na opremu za hotele. U pademijskoj godini 2020. za iste namjene samo u „Rajskoj dolini“ potrošeno je 2.611.908 KM.

Plan trošenja iz budžeta promijenjen je 25. avgusta, a direktor servisa Zoran Čavić za treći kvartal ove godine dodao je samo dvije, milionske stavke. Osim hotelske opreme, planira da rekonstruiše i sanira „Hangar“  po sistemu „ključ u ruke“ – još 1.499.940 KM.

Opremu koja će zadovoljiti standarde samozvane elite odabrani ponuđač morao bi da isporuči najkasnije 45 dana od dana potpisivanja ugovora. Takođe, za nju mora da garantuje najmanje dvije godine, do narednog milionskog tendera.

Svakako, na tender ne mogu „sitni“ proizvođači, samo oni koji imaju „uspješnu realizaciju najmanje tri slična ugovora za period ne duži od tri godine, čija pojedinačna vrijednost nije manja od 400.000 KM bez PDV-a (468.000 sa PDV-om)“.

Osim tog uslova ponuđač mora da ima:

– mašinu za rezanje pod pritiskom sa mikronskom preciznošću, opremljen inteligentnim stezaljkama za kontrolu rezanja,
– mašinu za kantovanje sa predfrezerom od dijamantskih pločica, nanošenje ljepila automatski pomoću tehnologije mlaznica, sa jedinicom za poliranje ivica, sa horizontalnim senzorima za otlanjanje viška materijala,
– CNC mašinu sa mogućnošću bušenja, glodanja , kompletnog formatiranja radnog predmeta.

Takođe, Ugostiteljski servis zahtijeva da izabrana firma ima na raspolaganju najmanje 45 zaposlenih i to: jednog diplomiranog inžinjera arhitekture sa najmanje pet godina radnog iskustva u struci, najmanje tri tehničara koji rade pripremu u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja, najmanje 30 radnika koji rade u proizvodnji sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti proizvodnje namještaja…

Prepoznaće se svakako onaj ko ima tenderski tačno određene zavjese, lampe, draperije, sefove, ogledala, ormare, jastučiće, kafe stoliće, slike…

ŠMINKANJE U DOBA KORONE

Na tenderu od prije dvije godine ponude su morale da budu dostavljene najkasnije do 25. maja, u vrijeme kada su građani stavljeni pod ključ vrha vlasti, koja je represijom odlučila da se bori protiv virusa.

Hotelska oprema za „Rajsku dolinu“ procijenjena je na 2.611.908 KM. Riječ je o zdanju u vlasništvu Vlade RS, u centru skijališta, koje je postalo ozbiljna peračnica novca. Hotel, svečano su rekli u Vladi, raspolaže sa 220 ležaja, a tu su i sala za sastanke, teretana, diskoteta, TV sala i sportski teren.

„Slobodnoj Evropi“ početkom ove godine izvršna vlast je potvrdila da su u njenom vlasništvu dvije vile i nekoliko hotela.

„Prethodnih godina u ove objekte uloženi su milioni eura. Najviše se ulagalo u objekte na planini Jahorini, nedaleko od Sarajeva. Renovirani hotel ‘Rajska dolina’ otvoren je u novembru 2020. godine, a sve je koštalo više od pet miliona eura“, rekao je premijer RS Radovan Višković, a prenijela SE.

Vila Jahorina sanirana je 2018. za više od milion maraka, dok je prošle godine raspisan tender da se dom Partizan adaptira i rekonstruiše kao hotel. Vrijednost ove javne nabavke je nešto manja od šest miliona maraka.

 Uređenje „Rajske doline“ radila radio je banjalučki „Korićanac ZRUG“ za 6,6 miliona KM. Za enterijer je bio zadužen trebinjski „Dinecco“, na čijem je računu završilo 2,2 miliona KM, kuhinje je za 430.000 maraka opremala laktaška „Rema Trade“.

U luksuzu Jahorine uglavnom uživaju predstavnici vlasti, članovi njihovih porodica…, piše Žurnal.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.