VLASNICI TRAŽE OSLOBAĐANJE POREZA: UPITAN POSAO ZA VIŠE OD 6.000 RADNIKA U UGOSTITELJSTVU

Udruženje radnika u ugostiteljstvu i turizmu zajedno sa vlasnicima ugostiteljskih objekta iz cijele Srpske, zatražiće od Grada Banja Luka i Vlade RS, da ugostitelji budu oslobođeni brojnih poreza u periodu vanredne situacije, kako bi se sačuvala radna mjesta u ovom sektoru.

Kako navode, samo u Banjoj Luci u ugostiteljstvu ima više od 6.000 radnika čija su radna mjesta upitna, zbog zabrane rada u periodu pandemije virusa korona.

Najlakše je reći: “Nemojte otpuštati radnike”, poručuju ugostitelji, ali kako to izvesti u realnom sektoru, koji sam sebe finansira, za razliku od budžetskih korisnika.

Ugostitelji zato traže pomoć države i lokalnih zajednica, a prije svega Banja Luke, na čije se mjere ugledaju i ostale općine u Srpskoj.

Oni traže da budu oslobođeni uplate doprinosa za period zabrane rada, plaćanja fiksnih i režijskih troškova, prvog dijela komunalne takse za 2020. godinu, da se ukine taksa za ljetnu baštu, kao i kirija za sve koji je plaćaju za vrijeme zabrane rada.

  •  Vlasnici bi tako zadržali dosta radnih mjesta. Nije nikome u cilju da bude otpuštanja, ali pogođen je cijeli sektor, i pitanje je hoće li se sve ove zabrane produžiti i u aprilu. Kako da se oporavimo, kada nema prihoda – navode ugostitelji, a sastavili su i čitav niz prijedloga kako pomoći ovom sektoru nakon prestanka vanrednih mjera, između ostalog osnivanjem Fonda za sanaciju, te kreditnim linijama za likvidnost preduzeća.

Kolika je ozbiljnost situacije, pojašnjava i predsednik udruženja radnika u ugostiteljstvu Željko Tatić, navodeći da imaju slučaj bračnog para, koji rade kao konobar i kuvar za dnevnicu, ali sada ne znaju kako prehraniti devetočlanu familiju jer posla nema. I Tatić se nada da će se nadležni u Gradskoj upravi Banjaluka i resornom ministarstvu odazvati pozivu za sastanak kako bi zajedno pokušali riješiti novonastali problem i kako radnici ne bi završili na ulici, prenosi Srpskainfo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OKI FANTOMI SE SPREMAJU ZA SEDMO EVROPSKO ZLATO

0
Aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, Odbojkaški klub invalida Fantomi počeli su s pripremama pred odlazak na Kup šampiona koji će se od 26. do 28. aprila održati u hrvatskom gradu Poreču.