Postoji nekoliko desetina vrsta krušaka, a svaka od njih ima specifičan oblik, ukus i boju.
Zbog svojih jestivih plodova gaji se više od 4.000 godina, a porijeklo vuče iz Azije. Homer je krušku opevao kao “dar od Boga”, a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza.
Kruška je bogata mineralima, kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, hlorom, sumporom o brojnim mikroelementima. Sadrži mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E i većine vitamina iz grupe B, H i D.
Možete ih konzumirati svježe, konzervirane, u soku ili sušene. Osim toga, drvo kruške je jedno od najpoželjnijih materijala u proizvodnji visokokvalitetnih drvenih instrumenata i namještaja. Osim toga, kruška je veoma korisna i kada je riječ o našem zdravlju.
Kruške su sjajan izvor vlakana jer jedna srednja kruška sadrži oko šest grama vlakana ili gotovo četvrtinu preporučene dnevne količine.