VOGOŠĆANSKI LOVCI ODVRAĆAJU DIVLJE SVINJE OD NASELJENIH MJESTA

Nakon što je Općina Vogošća obaviještena o prisustvu divljih svinja u urbanom dijelu Vogošća, i uzurpacije posjeda zasijanih poljoprivrednim kulturama naših sugrađana, odmah su pokrenute konkretne aktivnosti od toga da je pismeno tražena saglasnost od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo za odstrel divljih svinja, pa do poziva Udruženju lovaca Lane Vogošća da učine sve što mogu da zaustave ovu najezdu.

Od strane nadležnog Ministarstva poslata je saglasnost Udruženju Lane za odstrel divljih svinja, ali Udruženje niti bilo ko drugi to ne smije raditi u naseljenom područjima. Potom se Udruženje lovaca Lane obratilo Općini Vogošća sa zahtjevom za pomoć pri kupovini hrane za divljač kako bi se divljač vratila u šumu. Nakon sklapanja Sporazuma, između Općine Vogošća i pomenutog udruženja i nabavke hrane za divljač udruženje je odmah djelovalo, te je izvršilo posipanje kukuruza na širem lokalitetu naselja Ugorsko prema Žuči.

Očekuje se da će to privremeno smanjiti štete na posjedima do jeseni kada odstrel bude u potpunosti zaživio.

Postavljanje hrane za divljač predviđeno je i na drugim lokacijama općine Vogošća. Preduzete su mjere u vidu pojačane lovočuvarske službe i lovačkih patrola na području općine Vogošća i lovišta Kremeš kojim gazduje Udruženje lovaca Lane, te je započeto iznošenje hrane – kukuruza za divlje svinje u dubinu lovišta koja gravitiraju na ugroženim lokalitetima općine Vogošća, a što bi u konačnici dovelo da se divlje svinje udalje od naseljenih mjesta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ERDOGAN I AL THANI RAZGOVARALI O GAZI I DRUGIM REGIONALNIM PITANJIMA

0
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamedom Al Thanijem o nizu regionalnih tema, uključujući i situaciju u Pojasu Gaze.