VRHUNSKA PITA OD ŠPINATA SA LISNATIM TIJESTOM

Ovakvu slanu pitu sigurno niste probali.

Sastojci:

1 pakovanje smrznutog lisnatog tijesta,

1 pakovanje smrznutog špinata,

10 dg sira fete,

1 dl kiselog vrhnja,

svežanj mladog luka (ako ga nemate stavite obični),

3 jaja,

1 žumance,

4 dg maslaca,

1 čehno bijelog luka,

naribani muškatni oraščić,

so i biber.

Priprema:

1. Lisnato tijesto odmrznite. Špinat kratko prokuhajte, ocijedite ga i nasjeckajte.

2. Na ugrijanom maslacu popržite narezani mladi luk, dodajte pripremljen špinat te začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem i nasjeckanim bijelim lukom. Sve kratko propržite i sklonite sa vatre. Smjesu ohladite.

3. Jaja razmutite s vrhnjem pa umiješajte u ohlađenu smjesu špinata. Dodajte mrvice i dobro promiješajte. Dodajte fetu izrezanu na kocke.

4. Tijesto tanko razvaljajte. Lim nauljite. Stavite prvi list lisnatog tijesta tako da strši preko rubova lima. Po tijestu rasporedite smjesu od špinata i sve prekrijte drugim razavljanim lisnatim tijestom. Tijesto na više mjesta probodite viljuškom. Premažite žumancem i stavite u rernu prethodno zagrijanu na 210 stepeni.

5. Pecite oko 45 minuta, dok tijesto ne postane zlatnožute boje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE