VRHUNSKE PEKARSKE KIFLE, BEZ JAJA, MARGARINA I MLIJEKA: TOLIKO SU UKUSNE DA ĆETE IH JESTI I SAME!

Korica je čvrsta, a iznutra su mekane i vazdušaste kao pjena.

Sastojci:

  • 200 ml tople vode
  • 500-550 g brašna
  • 5 g suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
  • 1 kasicica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 80 ml ulja

Priprema:

Razmutite kvasac sa malo vode, 1 kašićicom šećera i brašna i ostavite na toplom da nadođe. U veću posudu sipajte oko 450 g prosijanog brašna, so, ulje, nadošao kvasac i vodu. Umijesite glatko tijesto, postepeno dodavajući još brašna po potrebi (oko 50-100 g).

Ostavite tijesto na toplom jedan sat da odmori. Nakon toga tijesto podijelite na 10 dijelova i oblikujte loptice. Loptice razvucite u elipsu pa od užeg dijela urolajte kiflice. Ostavite kiflice pokrivene da odstoje sat.

Nakon toga kiflice premažite uljem. Zagrijte rernu na 220 C, pa pecite na 200 C dok ne porumene. Pečene kiflice poprskajte vodom i prekrijte krpom, kako bi dodatno omekšale. Korica će ostati čvrsta, a iznutra su mekane i vazdušaste kao pjena.

Način pripreme možete pogledati u videu:

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE