VRIJEDNOST BH. PASOŠA SE SMANJUJE

Bosna i Hercegovina je ove godine zauzela 49. mjesto na listi zemalja s najmoćnijim pasošem na kojoj je prošle godine zauzimala jedno mjesto iznad.

Ipak, naši građani u 2018. mogli su slobodno putovati u 73 zemlje, a sada mogu u 116 zemalja svijeta.

Na listi Passport Indexa, online alata koji prikuplja podatke kako bi sastavio promjenljivu listu najmoćnijih pasoša na svijetu, ove godine nalazi se 107 zemalja.

Japan i Singapur zemlje su s najmoćnijim pasošem za 2019. godinu, a zahvaljujući tome što njihovi državljani mogu slobodno putovati u 190 država svijeta.

Drugu poziciju dijele Južna Koreja, Njemačka i Finska čiji državljanin mogu putovati u 188 zemalja svijeta. Potom su na trećem mjestu Danska, Italija i Luksemburg. Na četvrtoj poziciji su Francuzi, Šveđani i Španci koji slobodno mogu putovati u 186 država svijeta.

Crna Gora i ove godine je ispred naše zemlje, i to na 46. mjestu. Crnogorci sa svojim pasošima mogu slobodno putovati u 122 zemlje. Na boljoj poziciji od BiH je i Srbija, na 39. mjestu, čiji državljani sa svojim pasošima mogu putovati u 131 zemlju svijeta, prenosi Klix.ba.

Hrvatska, kao članica Evropske unije, najbolje je rangirana zemlja naše regije na listi Passport Indexa. Hrvati su se smjestili na 18. poziciju jer mogu slobodno putovati u 168 zemalja, isto kao i državljani Hong Konga.

Kompletnu listu Passport Indexa možete pogledati OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.