VRIJEME JE ORAHA, NAPRAVITE LAŽNU BAKLAVU

Mnoge domaćice znaju neki sličan recept, pod najrazličitijim imenima, ono što im je zajedničko je da je riječ o odličnoj poslastici za koju nije potrebno previše truda, niti su sastojci nešto što ćete teško naći.

Sastojci:

600 ml. vode

1 čaša (od 200 ml) šećera

3 – 4 koluta limuna (može i više)

Za tijesto:

Ilustracija

5 jaja

1 čaša šećera

1 čaša mlijeka

pola čaše ulja

2 čaše mljevenih oraha

1 čaša pšeničnog griza

2 čaše brašna

1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Najprije pripremite sirup – šećer i vodu kuhajte pet minuta, dodajte limun i ostavite da se prohladi.

Rernu uključite na 200 stepeni i podmažite pleh uljem i brašnom.

Umutite jaja sa šećerom pa umiješajte sve ostale sastojke. Pecite oko 35 minuta, možda i malo duže. Vreo kolač prelijte prohlađenim sirupom, odozgo možete posuti mljevenim orasima. Ostavite da upije i uživajte u ukusnom kolaču. Ako volite sočnije napravite više sirupa. Iako se većina bori da smanji količinu šećera, neke domaćice tvrde da je jedino šerbet pravljen u omjeru – pola šećer, pola voda – pravi šerbet.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE