VRIJEME JE ZA AJVAR: DOMAĆICE OTKRILE SAVRŠEN RECEPT

Domaćice već sada su počele spremati zimnicu, a mnogima omiljeni pripravak je ajvar.

Ajvar se obično koristi kao hladni dodatak mesu, ili kao namaz na hljeb, a mnoge domaćice ga ubacuju u čorbe kako bi obogatile okus jela.

Oko pripreme ajvara često se vode brojne polemike, a danas vam donosimo recept koji baš svima uspjeva.

U domu Makedonke Milice ajvar se po istom receptu priprema već desetljećima, a sada je za portal “Zadovoljna.dnevnik.hr” otkrila recept:

Recept za ajvar kojeg morate imati u svojoj svesci:

Ilustracija
  • 10 kg crvene paprike
  • 3 velika plava patlidžana
  • 5 dcl ulja
  • so po želji
  • 1 velika kašika šećera
Ilustracija

Postupak:

  1. Papriku ispecite u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)
  2. Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.
  3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.
  4. Tokom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolijevajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prijelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. vidjeti dno lonca.
Ilustracija

So i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.

U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stepeni i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te pospremite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom i dekom.

Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom pospremite na hladno i mračno mjesto.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U BIH SE GODIŠNJE POPIJE OKO 1,5 MILIJARDI ŠOLJICA KAFE

0
Prema statistikama na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini se godišnje popije 1,5 milijardi šoljica kafe, odnosno skoro 800 kafa po odrasloj osobi na nivou godine.