VRIJEME JE ZA KRČKANJE: TRADICIONALNI RECEPT ZA BOSANSKI LONAC

Meso meko kao puter i krompir pun sokova koji se puštaju tokom kuhanja dobitna su kombinacija ovog jela na kojem su odrastale generacije...

Bosanski lonac jedno je od omiljenih tradicionalnih jela u Bosni i Hercegovini, a koliko ima kuhara – toliko je i različitih recepata, tako da je sastojke najbolje prilagoditi vlastitom ukusu. Najčešće se koristi miješano meso, a umjesto janjetine možete koristiti i svinjetinu.

Neki kuhari predlažu da komade mesa najprije zapečete na tavi, a tek potom slažete u posudu za pečenje kako bi sokovi ostali u mesu.

Koristi se korjenasto povrće, ali i bamija pa je možete ubaciti u lonac – suhu najprije valja kratko prokuhati s octom.

 U bosanski lonac može se dodati i malo octa, a neki kuhari preporučuju i vino, kupus, celer… Osim masti i maslaca, dodaje se i ulje.

Bosanski lonac neki puštaju da krčka na štednjaku, ali najukusniji je iz pećnice. Ako je imate, možete iskoristiti i glinenu posudu za pripremu.

Jelo se u pećnici krčka satima kako bi meso bilo meko kao puter. Temperatura ovisi o pećnici, a ne možete pogriješiti ako prvih sat-dva smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stepeni pa je kasnije pojačate na 180 ili 200.

Sastojci za bosanski lonac:

  • 500 g janjetine s kostima (vrat ili rebra)
  • 500 g junetine s kostima
  • 2 velike glavice luka
  • glavica bijelog luka
  • 3 rajčice
  • 1 kašikica mljevene crvene paprike
  • 1 ljuta papričica
  • svježi peršin
  • vezica kopra
  • 3 krompira
  • 3 paprike
  • 1 kašika maslaca ili masti
  • so, papar

Priprema:

1. Meso izrežite na komade srednje veličine pa narežite povrće. Ljutu papričicu i bijeli luk ostavite u komadu, samo ih operite. Začinsko bilje usitnite.

2. Posudu za pečenje namastite, složite najprije meso pa povrće te ubacite maslac ili mast, začine i zalijte s otprilike 2 čaše vode. Ostavite mjesta pri vrhu posude, nemojte je napuniti do kraja.

3. Prekrijte folijom koju izbockate vilicom, posudu stavite na lim za pečenje pa pecite u pećnici na oko 180 stepeni tri do četiri sata.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KAD SE SEVERINA OTVORI: KROZ NOĆ NASTAVILA RASPRAVLJATI S BIJESNIM VJERNICIMA,...

0
Sverina je tokom noći i jutra nastavila raspravu s hejterima ispod objave o suradnji s cijenjenim akademskim slikarom Dimitrijem Popovićem.