Bosanski lonac jedno je od omiljenih tradicionalnih jela u Bosni i Hercegovini, a koliko ima kuhara – toliko je i različitih recepata, tako da je sastojke najbolje prilagoditi vlastitom ukusu. Najčešće se koristi miješano meso, a umjesto janjetine možete koristiti i svinjetinu.
Neki kuhari predlažu da komade mesa najprije zapečete na tavi, a tek potom slažete u posudu za pečenje kako bi sokovi ostali u mesu.
Koristi se korjenasto povrće, ali i bamija pa je možete ubaciti u lonac – suhu najprije valja kratko prokuhati s octom.

U bosanski lonac može se dodati i malo octa, a neki kuhari preporučuju i vino, kupus, celer… Osim masti i maslaca, dodaje se i ulje.
Bosanski lonac neki puštaju da krčka na štednjaku, ali najukusniji je iz pećnice. Ako je imate, možete iskoristiti i glinenu posudu za pripremu.

Jelo se u pećnici krčka satima kako bi meso bilo meko kao puter. Temperatura ovisi o pećnici, a ne možete pogriješiti ako prvih sat-dva smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stepeni pa je kasnije pojačate na 180 ili 200.
Sastojci za bosanski lonac:
- 500 g janjetine s kostima (vrat ili rebra)
- 500 g junetine s kostima
- 2 velike glavice luka
- glavica bijelog luka
- 3 rajčice
- 1 kašikica mljevene crvene paprike
- 1 ljuta papričica
- svježi peršin
- vezica kopra
- 3 krompira
- 3 paprike
- 1 kašika maslaca ili masti
- so, papar
Priprema:
1. Meso izrežite na komade srednje veličine pa narežite povrće. Ljutu papričicu i bijeli luk ostavite u komadu, samo ih operite. Začinsko bilje usitnite.

2. Posudu za pečenje namastite, složite najprije meso pa povrće te ubacite maslac ili mast, začine i zalijte s otprilike 2 čaše vode. Ostavite mjesta pri vrhu posude, nemojte je napuniti do kraja.

3. Prekrijte folijom koju izbockate vilicom, posudu stavite na lim za pečenje pa pecite u pećnici na oko 180 stepeni tri do četiri sata.