VRIJEME JE ZA OSLIĆ IZ RERNE SA SOSOM I RIŽOM

Potrebno vam je:

oslić – 2 fileta, oko 250 grama svaki

paradajz pire – 400 grama, iz konzerve

šećer – 1 kašičica

maslinovo ulje – 5 kašika + za posipanje ribe

bijeli luk – 2 čehna

origano – 1 kašičica, sušeni

biber – 2 prstohvata

riža – 180 g

maslac – 1 kašika, meki

sol – po ukusu

peršun – svjež, za posipanje

Priprema:

1. Zagrijte tri kašike maslinovog ulja i u njima zapržite kratko čehna bijelog luka isječena na parčiće ili tanke kriške. Vatra ne treba biti jaka.

2. Sipajte paradajz pire, šećer, origano i sol i promiješajte. Ostavite sos da se krčka na slaboj do umjerenoj vatri, a za to vrijeme se pozabavite rižom.

3. Rižu dobro operite. Zagrijte vodu u proporciji s rižom, kakvu je naznačio proizvođač na pakovanju, jer svaka vrsta traži različitu količinu.

Kada provri, stavite dva prstohvata soli, dvije kašike maslinovog ulja i rižu. Kuhajte pod poklopcem 20 minuta i sklonite s vatre, stavite maslac i ostavite šerpu poklopljenu 2-3 minuta.

4. Dok se riža kuha, stavite ribu u namazanu posudu za pečenje kožom na dole. Pospite ili natrljajte solju, maslinovim uljem i biberom.

Ispecite file oslića u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15 minuta ili malo više, ako su fileti mnogo debeli. Kao cjelina pečena bela riba nema potrebu za dugom termičkom obradom.

5. Servirajte oslić u društvu riže i paradajz sosa. Pospite svježim isjeckanim peršunom i servirajte.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE