oslić – 2 fileta, oko 250 grama svaki
paradajz pire – 400 grama, iz konzerve
šećer – 1 kašičica
maslinovo ulje – 5 kašika + za posipanje ribe
bijeli luk – 2 čehna
origano – 1 kašičica, sušeni
biber – 2 prstohvata
riža – 180 g
maslac – 1 kašika, meki
sol – po ukusu
peršun – svjež, za posipanje
Priprema:
1. Zagrijte tri kašike maslinovog ulja i u njima zapržite kratko čehna bijelog luka isječena na parčiće ili tanke kriške. Vatra ne treba biti jaka.
2. Sipajte paradajz pire, šećer, origano i sol i promiješajte. Ostavite sos da se krčka na slaboj do umjerenoj vatri, a za to vrijeme se pozabavite rižom.
3. Rižu dobro operite. Zagrijte vodu u proporciji s rižom, kakvu je naznačio proizvođač na pakovanju, jer svaka vrsta traži različitu količinu.
Kada provri, stavite dva prstohvata soli, dvije kašike maslinovog ulja i rižu. Kuhajte pod poklopcem 20 minuta i sklonite s vatre, stavite maslac i ostavite šerpu poklopljenu 2-3 minuta.
4. Dok se riža kuha, stavite ribu u namazanu posudu za pečenje kožom na dole. Pospite ili natrljajte solju, maslinovim uljem i biberom.
Ispecite file oslića u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15 minuta ili malo više, ako su fileti mnogo debeli. Kao cjelina pečena bela riba nema potrebu za dugom termičkom obradom.
5. Servirajte oslić u društvu riže i paradajz sosa. Pospite svježim isjeckanim peršunom i servirajte.
Prijatno!