Sastojci:
500 g faširanog mesa (junetina)
400 g krompira
1 lovorov list
400 g sjeckanog konzerviranog paradajza
1 srednje velika glavica luka
1 režanj bijelog luka
3 kašikice maslinova ulja
so, biber
Za umak bešamel:
60 g maslaca
60 g brašna
700 ml mlijeka
na vrh noža muškatnog oraščića
so, biber
Priprema:
Ogulite krompir pa ga narežite na ploške, blanširajte u kipućoj vodi 2-3 minute te ga ocijedite.
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno sjeckani luk te ga dinstajte 7-8 minuta dok ne omekša. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i dinstajte još 2 minute.
Dodajte faširano meso, kuhačom ga dobro usitnite, posolite i pobiberite pa dodajte sjeckani paradajz te nastavite dinstati narednih 10 minuta.
U posebnoj posudi napravite bešamel: u široj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga propržite. Potom dodajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudvice.
Na samom kraju dodajte so, biber i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak prohladi. Ako je umak pregust, razrijedite ga mlijekom do željene gustoće.
Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem pa složite prvi red krompira, dodajte umak od faširanog mesa, poravnajte kašikom pa dodajte nekoliko kašika bešamela i prekrijte drugim slojem krompira. Ponovite dok ne utrošite sve pripremljene sastojke, neka vam završni sloj bude sloj krompira koji prelijete preostalim bešamel umakom.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 30-40 minuta, odnosno dok površina ne dobije lijepu zlatnu koricu.
Izvadite iz rerne, ohladite 10-15 minuta pa poslužite uz salatu.
Prijatno!